2019. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Extra

Az “agyuk eldobására” biztatják a gyerekeket

Decemberben újra jelentkezik a tavalyi év szuperprodukciója, az Álomutazó című mesemusical. Idén hat előadást terveznek, amiből három már teltházas. Szabó Győző megrendezte élete első klipjét és december végéig meghosszabbítják az Andrássy Élményközpontban látható Future Park interaktív játszóteret.

„Tavaly akkora volt az érdeklődés, olyan sok pozitív visszajelzést kaptunk és sokan jelezték, hogy sajnos lemaradtak róla, hogy úgy döntöttünk, idén újra műsorra tűzzük ezt az előadást” – jelentette be Illés Gabriella, a TulipánTündér Produkció vezetője. „És mi is mutathatná legjobban, hogy mennyire várja a közönségünk a mesemusicalt, hogy december utolsó előtti hétvégéjén – 22-én és 23-án – három teltháznyi előadásunk már el van adva és a folyamatos érdeklődést látva ma megnyitottunk még egy előadást” – tette hozzá a producer, aki elmondta, hogy az ünnepek előtt összesen 6 előadást terveznek. A darabot, ahogy tavaly is, a BOK (volt SYMA) csarnokban láthatja majd a közönség, és amint a producer elmondta, ősszel már a Minimaxon követhetik az Álomutazó történéseit és hamarosan debütál az Andrássy Élményközpontban a Minimax szülinapi szoba Pici Cica és Maci Kutya főszereplésével.


Egy vadonatúj klip is elkészült az Álomutazó egyik legnagyobb slágeréhez, az iskolakezdéshez aktuálisan illeszkedve a „Hekkeld meg a sulit” című dalhoz, amit a darabban Vigyor, azaz Ábel Anita énekel az Álomutazó főhősével, Tomival. A dalfilm érdekessége, hogy nem más rendezte, mint az Álomutazó Bárány szerepét játszó Szabó Győző, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája.

„A koncepció lényege, ami tulajdonképpen ennek a számnak a lényege – az eredeti produkcióban is – , hogy „dobd el az agyad, rossznak lenni mindig jó” és az, ami a darabban is történik, hogy egy adott ponton, kiborítva a tanárnőt, a gyerekeké lesz egy kis időre az iskola” – foglalja össze röviden a klip történetét Szabó Győző, aki bevallotta, hogy nagyon szeret gyerekekkel dolgozni, ahogy fogalmazott, „szeretem a gyerekeket és ők is szeretnek engem, így aztán nem volt nehéz rávenni őket, hogy dobják el az agyukat.”


A szervezők pedig most arra bíztatnak más gyerekeket, iskolai osztályokat, hogy ők is „dobják el az agyukat” és készítsék el saját klipbetétjüket. A legjobbakból egy „közösségi klip” készül és természetesen a beválogatott klip szereplői meghívást kapnak az Álomutazó idei előadásainak valamelyikére.

Kétségtelen, hogy az Álomutazót a kiváló színészek, a remek rendezés, a lenyűgöző látványvilág és a tanulságos történet mellett az  – egyáltalán nem utolsó sorban – kiváló dalok tették feledhetetlenné, köszönhetően Rakonczai Viktornak és Orbán Tamásnak. S míg a darab a csarnok falai között 2017-ben csak 13-szor volt látható, a dalok tovább éltek, gyerekek tízezreinek váltak kedvenceivé és természetesen CD formában is terjedt, olyannyira, hogy az Álomutazó hanghordozója immár aranylemez lett – „köszönet ebben a Magneoton szeretetteljes hozzáállásának” – mondta Illés Gabriella.

2018-ban is számos magyar helyszínen átadják a terepet a gyerekeknek – a médiában, az államigazgatásban, országos intézményeknél, színházakban, nagykövetségeken, nagyvállalatoknál és a sport területén is. Az UNICEF Gyerekhang kampánya szerint “a gyerekeknek joguk van arra, hogy az őket érintő kérdésekről információkhoz jussanak, hogy a számukra fontos kérdésekről véleményt nyilvánítsanak, hogy az őket érintő döntésekben részt vegyenek s nekünk, felnőtteknek kötelességünk, hogy meghalljuk ezeket a gyerekhangokat. “Ehhez a kampányhoz támogatólag kapcsolódott a TulipánTündér Produkció, mely adománygyűjtő akcióval és élményekkel támogatja a kampányt, hisz’ a kezdetektől törekszünk arra, hogy az általunk nyújtott élményeket olyan gyerekek is megtapasztalhassák, akik szociális helyzetük miatt ezt nem tehetik meg. S hogy az adománygyűjtő perselyek már a kezdetekben se kongjanak üresen, mi a magunk részéről 3 millió forintot rakunk bele, hogy meghozzuk az adományozási kedvet.  Az UNICEF számunkra megkérdőjelezhetetlen biztosíték, hogy az – anyagi vagy élményt jelentő – adományok a legmegfelelőbb helyre jutnak el” – mondta Illés Gabriella.

„Köszönjük az Álomutazó és az Andrássy Élményközpont felajánlását, hogy támogatják a rászoruló gyerekeket az UNICEF Magyarország programjain és konkrétan a Gyerekhang kampányunkon keresztül” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója. “Nagy öröm az is, hogy a most induló Kilátó Élményprogram keretében sok hátrányos helyzetű gyermek láthatja majd az Álomutazó előadásait és remélhetőleg felejthetetlen tapasztalatokkal gazdagodnak.”

Future Park – év végéig meghosszabbítva

Eredetileg szeptember végén zárt volna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel ez év végéig lehet látogatni az Andrássy úton június elején nyílt Andrássy Élményközpontban a japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon először bemutatkozó interaktív játszóteret, a Future Parkot. A Future Park célja a közös alkotás lehetőségének megteremtése, melynek megtapasztalásával az emberek kreatívabbá válnak a mindennapi életben is. A szervezők azért is gondoltak arra, hogy az iskolaidőbe jelentősen benyúlva hosszabbítják meg a kiállítást, mert a különböző képességeket fejlesztő aktivitások és a megszerezhető ismeretek komoly segítséget jelentenek az iskolák oktató/fejlesztő tevékenységeinek.

Kapcsolódó Cikkek