2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Belföld

Az EP-nek meg kellett sértenie a saját szabályait ahhoz, hogy Magyarországot elítéljék

Az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy teljes valótlanságokra épül a múlt héten jogellenesen megszavazott Soros-Sargentini jelentés – írja az Origo.

Orbán Viktor elmondta, hogy  az Európai Parlamentnek meg kellett sértenie a saját szabályait ahhoz, hogy Magyarországot el tudják ítélni.


A jogszabályok szerint a leadott voksok kétharmadára volt szükség, és a tartózkodó szavazatokat is be kellett volna számítani, ezért az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget– hangoztatta a miniszterelnök.

Tajani Berlusconi, olasz poltikus véleménye alapján Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan. Az Európai Parlament elnöke továbbá közölte, hogy a baloldali vezetésű tagállamokat kellene már végre pellengére állítani, külön kiemelve Romániát, Szlovákiát és Máltát – írja a lap.


A portál szerint a jelentés olyanokra is hivatkozik, akiket meg sem kérdezett Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségese, Judith Sargentini. A kormánypártok ma terjesztik a parlament elé azt a határozati javaslatot, amely a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazására reagál.

Orbán Viktor 108 oldalas dokumentumából, amiben a Soros–Sargentini-jelentésre reagál kiderül, hogy 9 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés.

Az osztrák alkancellár kéri a Magyarország elleni EU-eljárás vizsgálatát

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, közszolgálati és sportminiszter megkérdőjelezi az Európai Parlament (EP) által a héten elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának véleményét.

A Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást elindító döntést szerdán 448 EP-képviselő támogatta, 197 ellenezte, és 48 képviselő tartózkodott. Az uniós szerződések értelmében az összes EP-képviselő többsége mellett a leadott szavazatok kétharmadára van szükség az indítvány elfogadásához, az EP jogértelmezése szerint viszont csak az igen és a nem szavazatok számítanak leadott szavazatnak, a tartózkodás nem. Ha a tartózkodást leadott szavazatnak tekintik, akkor 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett az EP nem tudja elfogadni a jelentést, a tartózkodások nélkül viszont igen.

 

Kommunisták alapították Sargentini pártját

Mint arról már beszámoltunk Magyarországot elítélő Soros–Sargentini-jelentés eszmei szerzőjének, Judith Sargentininek a pártja kommunista múltra tekinthet vissza. A holland Groene Links, vagyis Baloldali Zöldek nevű pártot három kisebb párt beolvasztásával a Holland Kommunista Párt központi bizottsága hozta létre 1989-ben, egyfajta fedőszervezetként, hogy megtévessze a közvéleményt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek