EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Belföld

Az igazi csata most kezdődik

Az uniós állam- és kormányfők salzburgi informális csúcstalálkozóján az országok többsége elutasította a Frontex (az unió határ- és partvédelmi ügynöksége) szerepének növeléséről szóló új javaslatot, amely elvenné a határőrizet részleges jogát – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Mint ismert, a Soros–Sargentini-jelentés elfogadásával egy időben Angela Merkel német kancellár javaslatot tett, hogy az unió határvédelmét a Frontex vegye át, ami Orbán Viktor miniszterelnök szerint azt jelentené, hogy a magyar határőrök helyett brüsszeli zsoldosok őriznék a kerítést, akik beengednék a migránsokat. A terv a múlt heti salzburgi EU-csúcson is terítékre került.


/MTI Fotó: Kovács Tamás

– Nem az Európai Bizottság, hanem Angela Merkel német kancellár hirdette meg a Frontex-javaslatot, amely gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a tagállamoknak fel kell adniuk szuverenitásuk egy részét – vélekedett Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki a bosszú kategóriájába sorolta a szeptember 11-én csalással elfogadott Soros–Sargentini-jelentést. Az elemző is hasonlóan látja.

– A magyar miniszterelnök erőteljes kiállásának köszönhetően sikerült megakadályozni a múlt heti uniós csúcson, hogy elvegyék a nemzetállamoktól a határvédelem jogát – magyarázta lapunknak Deák Dániel politológus, aki szerint Orbán Viktor és Magyarország a többi V4-es állammal (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) összefogva kellő ellensúlyt jelentett a bevándorláspárti államokkal szemben. Hozzátette: soha nem látott tétje van a jövő májusi EP-választásnak, amelyen az Európa jövőjét féltő tömegeknek az utolsó lehetőségük lesz arra, hogy változást érjenek el a brüsszeli testületek összetételében.


/MTI Fotó: Kovács Attila

– A bevándorláspárti brüsszeli politikusok érzik a vesztüket, így mindent egy lapra tettek fel, az összes rendelkezésükre álló lehetőséget igyekeznek felhasználni Magyarországgal szemben – szögezte le a Figyelő főmunkatársa, aki szerint csak most kezdődik az igazi csata, amelyben a Soros–Sargentini-jelentés, illetve a határvédelmi jog elvételének terve csupán egy-egy epizód volt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek