EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Külföld

Az Iszlám Állam az év végére minden területét elveszíti

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet minden területét elveszíti az év vége előtt – mondta csütörtökön újságíróknak a francia vezérkari főnök.

Francois Lecointre úgy fogalmazott, hogy “az Iszlám Állam fizikai értelemben vett kalifátusának vége az év vége előtt, valószínűleg az ősz végére” bekövetkezik.


Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció, amelyben a francia hadsereg a Szabad Szíriai Hadsereg arab és kurd harcosait támogatja, a terrorszervezet által 2014-ben Irakban és Szíriában elfoglalt területek legnagyobb részéről már elűzte a dzsihadistákat. Az Iszlám Állam azonban Szíriában még mindig ellenőrzése alatt tartja a keleti Deir-ez-Zór tartomány egy részét az Eufrátesz folyó és az iraki határ közötti térségben, valamint jelen van a szíriai sivatagban is.

Jelenleg több mint ezer francia katona vesz részt az Iszlám Állam elleni hadműveletben, számukat a vezérkari főnök, amint lehet, csökkenteni szeretné.


“Minden alkalmat megragadok, hogy csökkentsem a hadműveletekben a szerepvállalást, amint az már nem indokolt” – fogalmazott.

Francois Lecointre nem zárta ki, hogy a francia hadsereg ismét légicsapásokat hajt végre, amennyiben a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetnek be az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

“Készen állunk lecsapni, amennyiben ismételten vegyi fegyvereket használnak. Erről születhet döntés nemzeti szinten, de az az érdekünk, hogy a lehető legtöbb partnerrel együtt történjen” – mondta a katonai vezető.

Áprilisban Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat hajtott végre szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen, válaszul egy mérgező gázokkal történt támadásra.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. A velük szövetséges Oroszország légiereje többhetes szünet után újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Bajkonurból csütörtökön felbocsátandó Szojuz-MSZ-14-es űrhajó parancsnoki ülésében indul majd el a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomásra a Fedor (oroszosan: Fjodor) nevű, ember alakú robot, amelynek tervezői szerint fontos szerepe lesz a Holdon és más potenciális bolygókon létrehozandó bázisok felépítésében.

 • Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Az idei nyár a hőségről szólt Európában, de a világ szinte minden kontinenség megdőltek a melegrekordok – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerda reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában.

 • Elhunyt az “ágykirály”

  Elhunyt az “ágykirály”

  Meghalt a dán “ágykirály”, Lars Larsen, a Jysk lakberendezési áruházlánc alapítója és tulajdonosa, Dánia egyik leggazdagabb embere.