2020. március 31., kedd
Árpád

Extra

Az operaház zenekarának művészei is koncerteznek a zene világnapján

A Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei a Szent István-bazilika előtt operaslágerek rézfúvós átirataival, a Müpában pedig gálakoncerten lépnek fel október elsején, a zene világnapján – közölte a dalszínház az MTI-vel.

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepelik világszerte október 1-jén a zene világnapját. Az opera öt éve Big B(r)andje 16 órától szórakoztatja az érdeklődőket. Idén az Operaház korszerűsítése miatt Ybl Miklós másik emblematikus fővárosi alkotása, a bazilika előtti Szent István téren lép fel az operai fúvósegyüttes, amelynek műsorán népszerű operamelódiák – köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei – rézfúvós feldolgozásban hallhatók magyar zeneművészek és zeneszerzők áthangszerelésében.


A Király Tibor trombitaművész vezette és Szennai Kálmán által dirigált formáció különlegessége, hogy a hagyományos big band felállásban megszokott, de az Operaházban nem használatos szaxofonok helyett kürtök szólalnak meg benne.

A zene világnapján a zenekar művészei a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is fellépnek. A Müpa által szervezett Tenor3 gálán a legendás Pavarotti-Domingo-Carreras-trió nyomdokaiba a “9 C-s tenorként” is emlegetett, texasi születésű René Barbera, a legjobb bel canto énekesek között számon tartott Maxim Mironov, valamint a neves operaházak legfelkapottabb énekesének számító olasz Fabio Sartori lép.

A műsoron az itáliai operairodalom legnépszerűbb művei szerepelnek Bellinitől Verdiig, a Magyar Állami Operaház zenekarát Andrij Jurkevics vezényli.

Kapcsolódó Cikkek