EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Szombathely

Az összetartozás jelképe

A város vezetői, óvodások és édesapák együtt ültettek tulipánfát a Csónakázó-tó szigetén szeptember 20-án, a gyermekek világnapján. Mostantól minden esztendőben így állítanak emléket az adott évben születettek emlékére. A kezdeményezés az identitást erősítő program részeként valósult meg.

Az első Születések Fáját ünnepelték Szombathelyen Fotó:CSG

– A fa erősíti az összetartozás érzését. A gyermekek később bárhová is kerüljenek a világban, lesz egy hely a szülővárosukban, amely őrzi a nevüket. Érezzük úgy, hogy pluszt és csodát jelent szombathelyinek lenni – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester az ünnepélyes faültetésen. Hozzátette: a kezdeményezés szerint minden évben szeptember 20-án, a gyermekek világnapján ültetnek majd egy fát az adott esztendőben születettek emlékére.


Az idén született szombathelyiek emlékére állítottak fát Fotó:CSG

A fa mellé egy QR-kóddal ellátott tábla került, amelynek segítségével megtekinthető a gyermekek névsora. A szülők a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szülészeti osztályán a születésről szóló jegyzőkönyvben nyilatkoznak arról, hogy engedélyezik-e gyermekük adatainak megjelentetését a „születések fáján”. Ehhez március közepe óta több mint kétszázan járultak hozzá, ők személyre szóló oklevelet is átvehettek az ünnepségen.

Puskás Tivadar polgármester az összetartozás fontosságát hangsúlyozta Fotó:CSG

A közgyűlés tavaly decemberben tárgyalt először a szombathelyi identitást erősítő programról, a júniusi ülésen már konkrét programelemeket fogadott el a testület. – „A Segítés városa” kezdeményezés, a „Szombathely visszavár” program és a Szent Márton-kártya egyaránt az itt élő közösségek város iránti kötődését erősítik. Ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy a szombathelyiek még jobban szeressék és ismerjék a várost – mondta a Lokál Extrának dr. Puskás Tivadar polgármester. Szólt arról is, hogy kétszáz év után a közelmúltban előkerült Szombathely város legrégebbi (1607-es), eredetiben fennmaradt városi kiváltságlevelének hasonmása. A tervek szerint még az idén a reprint kiadása is megjelenik.


Mindenki segített az ültetésben Fotó:CSG

Jövő évtől babaköszöntő csomagot is kapnak az újszülöttek. Ebben lesz egy míves szöveggel megírt polgárlevél és egy kis ezüstkanál. Utóbbit azért választotta a városvezetés, mert egy középkori angol mondás szerint aki ezüstkanállal a szájában született, helyből megadatik neki minden jó. A babaköszöntő csomagok a Védőnői Szolgálaton keresztül jutnak el a családokhoz.

A Szűrcsapó óvodások adtak műsort Fotó:CSG

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.