2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Szombathely

Az összetartozás jelképe

A város vezetői, óvodások és édesapák együtt ültettek tulipánfát a Csónakázó-tó szigetén szeptember 20-án, a gyermekek világnapján. Mostantól minden esztendőben így állítanak emléket az adott évben születettek emlékére. A kezdeményezés az identitást erősítő program részeként valósult meg.

Az első Születések Fáját ünnepelték Szombathelyen Fotó:CSG

– A fa erősíti az összetartozás érzését. A gyermekek később bárhová is kerüljenek a világban, lesz egy hely a szülővárosukban, amely őrzi a nevüket. Érezzük úgy, hogy pluszt és csodát jelent szombathelyinek lenni – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester az ünnepélyes faültetésen. Hozzátette: a kezdeményezés szerint minden évben szeptember 20-án, a gyermekek világnapján ültetnek majd egy fát az adott esztendőben születettek emlékére.


Az idén született szombathelyiek emlékére állítottak fát Fotó:CSG

A fa mellé egy QR-kóddal ellátott tábla került, amelynek segítségével megtekinthető a gyermekek névsora. A szülők a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szülészeti osztályán a születésről szóló jegyzőkönyvben nyilatkoznak arról, hogy engedélyezik-e gyermekük adatainak megjelentetését a „születések fáján”. Ehhez március közepe óta több mint kétszázan járultak hozzá, ők személyre szóló oklevelet is átvehettek az ünnepségen.

Puskás Tivadar polgármester az összetartozás fontosságát hangsúlyozta Fotó:CSG

A közgyűlés tavaly decemberben tárgyalt először a szombathelyi identitást erősítő programról, a júniusi ülésen már konkrét programelemeket fogadott el a testület. – „A Segítés városa” kezdeményezés, a „Szombathely visszavár” program és a Szent Márton-kártya egyaránt az itt élő közösségek város iránti kötődését erősítik. Ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy a szombathelyiek még jobban szeressék és ismerjék a várost – mondta a Lokál Extrának dr. Puskás Tivadar polgármester. Szólt arról is, hogy kétszáz év után a közelmúltban előkerült Szombathely város legrégebbi (1607-es), eredetiben fennmaradt városi kiváltságlevelének hasonmása. A tervek szerint még az idén a reprint kiadása is megjelenik.


Mindenki segített az ültetésben Fotó:CSG

Jövő évtől babaköszöntő csomagot is kapnak az újszülöttek. Ebben lesz egy míves szöveggel megírt polgárlevél és egy kis ezüstkanál. Utóbbit azért választotta a városvezetés, mert egy középkori angol mondás szerint aki ezüstkanállal a szájában született, helyből megadatik neki minden jó. A babaköszöntő csomagok a Védőnői Szolgálaton keresztül jutnak el a családokhoz.

A Szűrcsapó óvodások adtak műsort Fotó:CSG

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.