2020. április 04., szombat
Izidor

Tech

Az UV-sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek

Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok – jelentették be szerdán.

A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mekkora UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot.


A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, melyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét – írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.

„Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő, akár fejpánt vagy matrica formájú, viselhető szenzort készítsünk” – tette hozzá.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint, akik eredményeiket a Nature Communications friss számában tették közzé.

Egyes betegségek – köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór – és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz – írták a kutatók.

„Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg” – írta Bansal.

Ausztrália azon országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben az ausztrál melanómaintézet becslései szerint több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

Kapcsolódó Cikkek