EUR: 322,57 Ft
CHF: 282,09 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Ózd

Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

A barkó népdal ünnepét  tartották meg a közelmúltban Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör.

A barkóság a palóc népcsoporton belül az a tömörülés, amelyről sajnos még keveset tudunk. Tehát keveset tudunk önmagunkról, hiszen mi – a környékbeli közel 50 település – alkotjuk a barkóságot – mondta Kocsik László polgármester a dalostalálkozó előtt, majd hozzátette: – Vallom, hogy a múltunk ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni. Szerencsére jó alkalmat adott erre e program, ahol nem dallal, hanem ismeretanyagok nyújtásával kezdtük a napot. Alabán Péter történész tartott átfogó előadást arról, hogy kik is vagyunk mi, barkók.


Fotó: Lokál
 A domaházi hagyományőrzők színvonalas műsort adtak

A dalostalálkozó költségeit egy hat település által közösen nyert pályázatból – „Helyi identitás és kohézió erősítése a Nádasd és Hangony-völgyi településeken” – fedezte Kissikátor Község Önkormányzata. A polgármester tervei szerint ebből az ünnepből hagyomány lesz a faluban, úgy, mint a méltán népszerű gombafesztiválból is, melyet idén már 15. alkalommal rendeztek meg Kissikátorban.

Fotó: lokál
Fellépésre várnak a barkóság képviselői

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.