EUR: 329,90 Ft
CHF: 299,90 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Ózd

Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

A barkó népdal ünnepét  tartották meg a közelmúltban Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör.

A barkóság a palóc népcsoporton belül az a tömörülés, amelyről sajnos még keveset tudunk. Tehát keveset tudunk önmagunkról, hiszen mi – a környékbeli közel 50 település – alkotjuk a barkóságot – mondta Kocsik László polgármester a dalostalálkozó előtt, majd hozzátette: – Vallom, hogy a múltunk ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni. Szerencsére jó alkalmat adott erre e program, ahol nem dallal, hanem ismeretanyagok nyújtásával kezdtük a napot. Alabán Péter történész tartott átfogó előadást arról, hogy kik is vagyunk mi, barkók.


Fotó: Lokál
 A domaházi hagyományőrzők színvonalas műsort adtak

A dalostalálkozó költségeit egy hat település által közösen nyert pályázatból – „Helyi identitás és kohézió erősítése a Nádasd és Hangony-völgyi településeken” – fedezte Kissikátor Község Önkormányzata. A polgármester tervei szerint ebből az ünnepből hagyomány lesz a faluban, úgy, mint a méltán népszerű gombafesztiválból is, melyet idén már 15. alkalommal rendeztek meg Kissikátorban.

Fotó: lokál
Fellépésre várnak a barkóság képviselői

Kapcsolódó Cikkek