2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Budapest XIV.kerület

Bemutatjuk Magyarország jó hírét

Kriszt László színházi rendező és koreográfus évtizedek óta lakik a kerületünkben. A Kazán István Kamaraszínház vezetője legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szervezett zenés estet, most pedig azt vette a fejébe, hogy előkészíti a Magyarország jó hírnevét elősegítő programsorozatot.

Kirszt László mindig kitalál valami újat, most sincs ez másképp

– Miért „Magyarország jó hírnevét elősegítő programsorozat” a címe?
– Azért, mert ezek egyedi értékkel bíró előadások, szinte Magyarország valamennyi határán túlnyúló, vagyis nemzetközi mércével mérhető, nemzetközi érdeklődésre tarthat számot. Ez viszont nagyban segítheti Magyarország pozitív megítélését. Hiszem, hogy hazánk nemcsak gazdasági növekedésével, az Európai Unióban való pozíció erősödésével tudja felhívni magára a figyelmet, hanem a magyar alkotók által megteremtett értékkel is.


– Mit lehet ezekről, a színházi ötletekről, tervekről tudni, miről szólnak?
– A Mindörökké királynő II. Erzsébet királynőről szól, egy zenés játék. Különlegessége, hogy élő királynőről még sehol a világon nem készült zenés játék. A Gershwin Story George Gershwinről szóló kétrészes modern balett, amely Gershwin zenéire épül, ez szintén világpremier lenne, hiszen balett formájában még sehol sem mutatták be a zeneszerző életét. A Zene sodrásában a világ első világhírű opera-énekesnőjének, Maria Malibrannak az életét mutatná be olasz nyelven, míg az Egy áldott hang tragédiája a világ legnagyobb és legszebb orgánumú operaénekesének, Mario Lanzának az életét. Az Izrael lángja egy kivételes dokumentum monodráma, amely Herzl Tivadart, Izrael állam megálmodóját mutatja be, különleges filmbejátszásokkal kísérve. Ezek azok a színházi ötletek, melyek külföldön is eladhatóak, amikre a nagyvilágban is érdeklődésre tarthatnak számot!

– Vannak magyar témájú előadásötletei is?
– Természetesen. Ilyen például az Olivér kalandjai című zenés mesejáték, amely egy magyar családról, egy kisfiúról szól. Vidám, zenés, tanulságokkal bíró mesejáték, abszolúte a magyar gyerekek lélektanát alapul vevő témával.  Az Angyalföldi srácok 56 egy olyan zenés történet, amely szabadságról, szerelemről, barátságról, árulásról szól. A darab végén, 33 évvel később az akkori fiatalok és életben maradottak találkoznak a Hősök terén, és már szabadon hallgatják Orbán Viktor, későbbi miniszterelnök híres beszédét. Érdekessége, hogy én is ott voltam anno, csak a tér másik oldalán, mert akkora volt a tömeg. A Három napig magyar című dráma pedig Puczi Béláról szól. Puczi az 1990. márciusi, marosvásárhelyi utcai megmozdulásokon a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakja volt. Hozzá fűződik az híres mondat, hogy „Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok”. Nagyon sok magyar életét mentették meg akkor. Ő egy olyan cigány származású magyar ember volt, akit méltán lehet példaképül állítani a mai fiatal nemzedékek elé.


– Hogy állnak ezek az egyedi ötletek most?
– Egyelőre az Izrael lángja című monodrámára kaptunk állami támogatást, a többi még várat magára. De azt gondolom, az ötletek előbb-utóbb eljutnak azokhoz a politikai döntéshozókhoz is, akiknek fontos Magyarország jó hírnevének erősítése a nagyvilágban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elérték a plafont a lakásépítések

  Elérték a plafont a lakásépítések

  A lakásépítési piac elérte a plafont az átadott új lakások számát és az építőipar kapacitását tekintve. Az első félévben országszerte 6472 új lakóingatlanra adtak ki használatbavételi engedélyt, ez gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben – derül ki egy felmérésből.

 • Amikor kisülnek a nyár ízei

  Amikor kisülnek a nyár ízei

  Nyáron egymás után kelleti magát a sok gyümölcs a háziasszonyok előtt, hogy valamilyen formában bekerüljenek a családi menübe.

 • A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  Több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti kutyás élményparkban az átadása óta eltelt egy évben. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény – amely a legjobban felszerelt az országban – népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, naponta átlagosan 750-800 kutya játszik ott.

 • Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Kobzos Kiss Tamás ünnepi emlékkoncerttel indul a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe óbudán. A koncerten bemutatásra kerül az országos szinten is egyedülálló Óbudai Óvodai program szakmai kiadványa a Kismuzsika.