2019. február 23., szombat
Alfréd

Belföld

Beolvasott a bírónak a Teréz körúti robbantó apja

Életfogytiglani fegyházra ítélte a bíróság P. László Gergelyt, azt a 25 éves fiatalembert, aki kis híján megölt két rendőrt azzal a pokolgéppel, amelyet maga épített és amelyet 2016. szeptember 24-én ő maga robbantott fel távirányítással a Teréz körúton. A férfi a nem jogerős ítélet szerint 48 évesen  kerülhet feltételesen szabadlábra.

A büntetőpere alatt mindvégig furcsán viselkedő P. László Gergely nem vett részt az ítélethirdetésen, amelyen a Fővárosi Törvényszék bírája életfogytiglani fegyházra ítélte őt kétrendbeli minősített emberölési kísérlet, terrorcselekmény kísérlete és robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt. Ott ült azonban az a két rendőr, A. Szabina és V. László, aki kis híján életét vesztette a robbantásban, amelyet az ítélet szerint az akkor 23 éves férfi maga hajtott végre távirányítással a közelből.


P. László szerint fia ellen koncepciós eljárást folytattak Fotó: Mészáros Diána

Mint emlékezetes, nagy erejű pokolgép robbant fel 2016. szeptember 24-én 22 óra 36 perckor a Teréz körút 2–4. szám előtt. Ezek után P. László Gergely e-mailt írt a Belügyminisztériumnak, amelyben újabb robbantásokat helyezett kilátásba, ha nem fizetnek neki egymillió eurót. A vádlott azóta érezte úgy, hogy folyamatosan követik, amióta apja és későbbi nevelőanyja gyermekkorában őt és húgát is Uruguayba szöktették a gyerekek vér szerinti anyja elől. A robbantással „üzenni akart, hogy tud a megfigyeléséről”, de később azt vallotta: ezenfelül úgy akart fegyverhez jutni, hogy elveszi a felrobbantott rendőrökét, de ehhez mégsem volt bátorsága a helyszínen.

A vádlott édesapja nehezen viselte az ítéletet, a tárgyalás végén felállt a helyéről és hangosan számon kérte a bíróságot. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbez.


P. László legközelebb 23 év múlhat lehet először szabad

Öngyilkos akar lenni?

Megfogadta körúti robbantó, hogy öngyilkosságot követ el, ha bíróság elítéli. Az életfogytiglani büntetésre ítélt fiatalember, egyszer már megkísérelte kioltani saját életét, akkor az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe került.

A labilis lelkiállapotú P. László pszichológusi és nevelőtiszti jelentés szerint is hajlamos lehet az öngyilkosságra. Éppen ezért fogva tartása a tegnapi ítélethirdetés után fokozott ellenőrzés alatt történik majd. A Lokál információi szerint a Bv a kezdetektől fokozott ellenőrzése alatt tartja a fiatalembert, hiszen több alkalommal támadt neki fegyőröknek, és az őt kísérő Bv-és kommandósoknak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.