2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Beszoktatás

Az első hét mindig durva az óvodai beszoktatásnál. Főleg olyan gyereknél, akit nem kell beszoktatni, mégis egy-két óra elteltével valami nyakatekert elgondolás miatt haza kell vinni. Holott a gyerek szobatiszta és maradna. Már csak azért is, mert új csoporttársai közül nem mindenki ismeretlen számára. Vannak, akikkel egy évig már közösen jártak családi napközibe, ismerik egymás anyukáit, apukáit, kedvenc játékait et cetera.

Képünk illusztráció

De a rend az rend (kérdés, hogy milyen), és haza kell menni. A gyerek korábban megszokta, hogy ebéd után alvás, majd játszás, uzsonna, és jönnek a szülők. Átállt – beletörődött, élvezi attól függően, hogy milyen típus – és kész.


Ehhez képest most – a harmadik naptól – ebéd, majd egymást óvatosan kerülgető szülők öltöztetik a gyerekeket, hogy az óvónő se késsen le az ebédjéről… És nem az ágyba viszik a kölköket, hanem kocsiba, biciklire, netán gyalog indulnak haza. Mindegy, hogy öt perc vagy harminc, a gyerek megörül a szüleinek, sutba dobja délelőtti fáradtságát, felélénkül, aktivizálódik és esze ágában sincs ágyba bújni, holott két hónapja még ez volt számára a legtermészetesebb.

Tökéletesen felborul a menetrendje.


Sebaj, sóhajt nagyot a szülő, egy hét és vége. De nem! Kiderül, hogy ez a tortúra – ami aztán tényleg teljesen érthetetlen – még egy hétig tart. Két hét. Az bőven elég még a leglassúbb gondolkodásúaknak is, hogy ezt tekintsék új rendnek.

Kíváncsi leszek, hogy a második hét letelte után hogyan fogják az óvónők ágyba parancsolni a gyerekeket. Gyanítom, ki fog hűlni az óvónő levese…

Csak halkan kérdem: ennek vajon mi értelme van? Keresem, de nem találom…

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.