EUR: 327,39 Ft
CHF: 300,72 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Nagykanizsa

Bethlen István szerette a várost

Hetvenkét éves korában elhunyt dr. gróf Bethlen István egykori MDF-es országgyűlési képviselő, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület (MPUE) volt elnöke, Nagykanizsa barátja. A Trianon utáni letargiából a megcsonkított országot talpra állító néhai miniszterelnök rokona szerette a dél-zalai várost, s az elmúlt egy évtizedben gyakran megfordult itt.

Az MPUE gyászközleményében azt írta: néhai elnökük pályafutása – a történelmi Bethlen család tagjaként – Magyarországtól Ausztriáig, Németországig és az Egyesült Államokig ívelt. Hazatérése után az MDF-frakció tagjaként parlamenti képviselő, majd különböző cégek vezetőségi tagja, pénzügyi szakértő, politikai kommentátor és publicista volt.


Az MPUE elnökeként a Nemzetközi Páneurópa Unió elnökségi tagjává is választották, korábban a bajor CSU választási szakértője volt. Írásait a magyar és a nemzetközi sajtó gyakran közölte. Országjáró körútjain és külföldön számos előadást tartott, amelyekkel a NATO- és az EU-csatlakozást jóval megelőzően integrációnkat sikeresen szolgálta – áll az egyesület kommünikéjében.

Dr. gróf Bethlen István 1946. június 19-én született Kolozsváron, Bethlen László jogász, országgyűlési képviselő és Teleki Katalin gyermekeként; gróf Bethlen István egykori magyar miniszterelnök egyik leszármazottja volt. 1963-ban Nyugat-Európába ment, egyetemi tanulmányait Innsbruckban, Münchenben és Bécsben végezte, ahol közgazdasági, filozófiai és államtudományi diplomát szerzett. A német gazdasági és bankéletben töltött be vezető állásokat, egyetemen tanított és több éven át az Egyesült Államokban élt. 1990 elején tért vissza Magyarországra, ahol 1994-ig az MDF országgyűlési képviselője volt, Antall József miniszterelnök pénzügyi tanácsadójaként is tevékenykedett.


A tavalyi Bethlen-bálon: Dénes Sándor polgármester és dr. gróf Bethlen István (Fotó: Gergely Szilárd)

Kanizsai kapcsolatai a 2010-es évek legelején kezdődtek, amikor Cseresnyés Péter akkori polgármester és országgyűlési képviselő, ma az ITM miniszterhelyettese újraélesztette a városi bálok hagyományát. Az év eleji rendezvényt a város egykori országgyűlési képviselőjéről, gróf Bethlen István néhai miniszterelnökről nevezték el, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület akkori elnöke pedig fővédnökként támogatta azt, s rendre részt vett az elegáns társasági eseményen.

Amikor 2013-ban megjelent az általa kezdeményezett, Kanizsán tartott magyar–horvát gazdasági konferencia előadásainak anyaga, a kötetbemutatón azt mondta, az évek során Nagykanizsa a szívéhez nőtt. Úgy fogalmazott: aki a fa mellett él, nem láthatja, hogyan is nő az a fa. Így, picit távolabbról megérkezve viszont mindig látja a fejlődés mértékét, ami boldogsággal tölti el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.