EUR: 331,22 Ft
CHF: 301,48 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Bezárták a Pablo Escobar-múzeumot

A kolumbiai rendőrég bezárta a medellíni Pablo Escobar-múzeumot, amely a drogbáró életét mutatja be, mivel az üzemeltetők nem rendelkeznek a szükséges engedéllyel – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A rendőrség szerdán szállt ki a múzeumhoz, amelynek éppen hét látogatója volt, és közölték, hogy az intézményt bezárják.


A múzeumot Escobar 71 éves bátyja, Roberto igazgatta, a turisták körében népszerű attrakciónak számított Medellínben. A látogatókat az úgynevezett “narkótúrákon” a drogkartell egykori főnöke, Pablo Escobar életének számos helyszínére vitték el, köztük sírhelyéhez, egy saját maga számára építtetett börtönhöz és fényűző otthonához, amelyet ellenségei felrobbantottak.

Federico Gutierrez, Medellín polgármestere a múzeum bezárásával kapcsolatban elmondta: az efféle túrák legálisak ugyan, de ő nem szíveli azokat, mert a “maffiakultúrát” népszerűsítik.

A polgármester szerint inkább az áldozatok történeteit kellene felidézni ahelyett, hogy az olyan emberek legendáit ápolnák, akik annyi szenvedést és kárt okoztak.

Gutierrez hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni a város állampolgári kultúráját, és azok ellen a tévésorozatok ellen is kirohant, amelyek a medellíni kábítószer-kereskedők életét mutatják be.

A polgármester korábban bejelentette, hogy lebontják a városban elhagyatottan álló hatemeletes házat, a Monaco-épületet, amely egykor Escobaré volt, és a helyén parkot alakítanak ki a kolumbiai drogkartellek áldozatainak emlékére. Gutierrez emlékeztetett arra, hogy Escobar parancsára több száz rendőrt is meggyilkoltak.

“Meg vagyok győződve arról, hogy a bűn minden szimbólumának el kell tűnnie” – mondta a Monaco-házról a polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Meseház

  Káprázatosan élethű képekkel tették meséssé a Hanoi éléskamrájaként működő falu házainak falát.

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.