EUR: 314,46 Ft
CHF: 278,66 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Bikinik a tengerfenékről

Két magyar lány, Tóth Móni és Szomolányi Szandra úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott tartják, és bikiniket gyártanak belőle. Az Undersea névre hallgató brand még nincs egyéves, de máris hatalmas sikere van.

A fürdőruhák egy econyl nevű, százszázalékosan újrahasznosított nejlonfonalból készülnek, amit különböző hulladékokból állítanak elő. Ilyen például az óceánok fenekén található elhasznált halászhálók tömkelege, amit önkéntes búvárcsapatok hoznak felszínre például Hollandiában, Görögországban vagy Olaszországban. Maga az újrahasznosítási technológia is teljes egészében környezetbarát, ami lényeges kérdés, hiszen óriási mennyiségű szemétről beszélünk.


– A hulladékot a tengerekből gyűjtik össze, majd előkészítik, szétválogatják, tisztítják, végül összetömörítik. Ebből készül ez a prémium minőségű anyag, ami a tesztek szerint kétszer jobban ellenáll a klórnak, a naptejnek, az olajoknak és a sós víznek. De nem állunk meg itt, az Undersea bikinik címkéit ha földbe ültetjük, lebomlik a papír és a belerejtett magvak kikelnek. Tesztelve van, valóban virág nő belőle, nekem is van belőle egy az erkélyemen. Mindketten környezettudatos emberek vagyunk, így számos olyan cég munkásságát követjük, amelyek különböző eszközökkel lépnek fel a környezetszennyezés ellen. A vásárlói visszajelzések itthon is csodálatosak. Úgy látszik, az emberek nyitottak a változtatásra és tenni akarnak a Föld egészségéért – magyarázta lapunknak Tóth Móni. A cég igazgatója gyerekkori barátnőjével, Szomolányi Szandrával álmodta meg a márkát, utazásaik során ugyanis megdöbbenve tapasztalták, mennyire szennyezettek az óceánok és a tengerpartok.

A világ legnagyobb úszó szemétszigetének területe 1,6 millió négyzetkilométer.


 

Tudta-e, hogy évente…

– 8 millió tonna szemét végzi a tengerekben

– 640 ezer tonna elhasznált halászháló károsítja a vízi élővilágot

– 100 ezer madárfióka pusztul éhen a szennyezések miatt

Kapcsolódó Cikkek

 • Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogszabályba ütköző lehet, hogy Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia cége, A Te Születésed Kft. 2016-2017-ben is jelentősen alacsonyabb adóalapot vallott be, mint amennyit a cég honlapján szereplő szüléslevezetések száma alapján kiszámlázhattak – nyilatkozta az Origónak a Századvég elemzője.

 • Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Felfüggesztését kérte a Fidesz a balra tolódó, erősen megosztott Európai Néppártban. A kizárásra játszó balliberális politikusok dupla kudarcot vallottak Brüsszelben, ahol soros György fia is megjelent.

 • Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Több mint három éve vár gazdira az Illatos úti ebtelepen Dodó, a legszebb korában lévő, staffordshire jellegű kankutya, aki gondozói szerint félreértett zseni, és egyben lelkes futóbajnok.