2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Belföld

Bikinik a tengerfenékről

Két magyar lány, Tóth Móni és Szomolányi Szandra úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott tartják, és bikiniket gyártanak belőle. Az Undersea névre hallgató brand még nincs egyéves, de máris hatalmas sikere van.

A fürdőruhák egy econyl nevű, százszázalékosan újrahasznosított nejlonfonalból készülnek, amit különböző hulladékokból állítanak elő. Ilyen például az óceánok fenekén található elhasznált halászhálók tömkelege, amit önkéntes búvárcsapatok hoznak felszínre például Hollandiában, Görögországban vagy Olaszországban. Maga az újrahasznosítási technológia is teljes egészében környezetbarát, ami lényeges kérdés, hiszen óriási mennyiségű szemétről beszélünk.


– A hulladékot a tengerekből gyűjtik össze, majd előkészítik, szétválogatják, tisztítják, végül összetömörítik. Ebből készül ez a prémium minőségű anyag, ami a tesztek szerint kétszer jobban ellenáll a klórnak, a naptejnek, az olajoknak és a sós víznek. De nem állunk meg itt, az Undersea bikinik címkéit ha földbe ültetjük, lebomlik a papír és a belerejtett magvak kikelnek. Tesztelve van, valóban virág nő belőle, nekem is van belőle egy az erkélyemen. Mindketten környezettudatos emberek vagyunk, így számos olyan cég munkásságát követjük, amelyek különböző eszközökkel lépnek fel a környezetszennyezés ellen. A vásárlói visszajelzések itthon is csodálatosak. Úgy látszik, az emberek nyitottak a változtatásra és tenni akarnak a Föld egészségéért – magyarázta lapunknak Tóth Móni. A cég igazgatója gyerekkori barátnőjével, Szomolányi Szandrával álmodta meg a márkát, utazásaik során ugyanis megdöbbenve tapasztalták, mennyire szennyezettek az óceánok és a tengerpartok.

A világ legnagyobb úszó szemétszigetének területe 1,6 millió négyzetkilométer.


 

Tudta-e, hogy évente…

– 8 millió tonna szemét végzi a tengerekben

– 640 ezer tonna elhasznált halászháló károsítja a vízi élővilágot

– 100 ezer madárfióka pusztul éhen a szennyezések miatt

Kapcsolódó Cikkek