EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Böjte Csaba: Elég nagy buli volt ez a huszonöt év

Huszonöt éve fogadta be az első árvát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki mára hatezer gyerek atyjává vált. Csütörtökön ünneplik meg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában.

Huszonöt év munkáját ünneplik ma. Elégedett azzal, amit elvégzett?


Hát elég nagy buli volt ez a huszonöt év, mint egy jól sikerült lakodalom után, úgy érzem magam. Boldog vagyok, hogy Isten rám bízta ezeket a gyerekeket, és a nagyszerű kollégákkal együtt álmodhattunk, tervezhettünk. A gyereknevelés meg olyan, mint a foci, hogy szeretnénk mindig gólt lőni, aztán van, hogy kapufa lesz, meg olyan is, hogy öngólt lövünk. Ennek ellenére ha most fújnák le a meccset, akkor azt mondanám: 6:3! Jó, jól van az!

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója gyerekekkel és kísérőikkel a Parlamentben
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gyerekrajzokkal érkezett, néha viccesen kér értük egy eurót, amiből aztán zsebpénzük lesz a kicsiknek. Fontos a gyerekek pénzügyi nevelése?


Hát, maga is volt gyerek, tudja, hogy jól jön egy fagyira való. Persze van ebben pedagógia is. De nem mindenbe kell belevinni a kőkemény nevelést. A kisbaba sem úgy születik, hogy a kismama nekiül, na, most a hatodik hónap hetedik napja van, akkor ma kell összeraknom a gyerek vegetatív idegrendszerét. Az anyuka eszik, alszik, a többit a Jóisten összerakja. Így fogom fel a gyereknevelést is, nem úgy van az, hogy a pedagógusok és a szülők egy nagy szent összeesküvésben összefognak, és nevelnek maguknak azt, amit akarnak. A svédasztalra kirakjuk, amit akarunk, a gyerek elveszi róla, amit akar, és a végeredmény biztosan sokkal több, mint amit belefektettünk. Az élet dinamikus, egy olyan erő, amit csodálni tudok, de irányítani nem.

Pedig mostanság mintha a tudatosság lenne a legfontosabb, mintha mindent megtervezve és komolyan véve kellene csinálni a gyerekek körül.

És milyen sok pofára esés van, ugye? A kommunizmus alatt pontosan kidolgozták a tudományos ateizmust, hogy hogyan kell az embert nevelni, pénz, fegyver, paripa, minden volt. És tudjuk jól, a végeredmény az lett, hogy a templomokban megünnepelték az ateizmus összeomlását, és nem azért, mert a Vatikánból jöttek a térítők, akik másra kényszerítették az orosz embereket, hanem mert az a hetven év úgy lepergett róluk, mint rúdról a vízcsepp. Belülről jön az, ami minket formál, alakít. Biztos, hogy a környezetünk és a szüleink hatással vannak ránk, de nem igaz, hogy a gyerek egy tabula rasa, amelyre a pedagógus az aktuális ideológia szerint azt ír, amit akar.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Parlament Felsőházi üléstermében
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Sztárparádé az Arénában

A Szent Ferenc Alapítvány 25-ik születésnapja és a Jobb Velünk a Világ! 10 éves születésnapja alkalmából szervezett bulit Böjte Csaba szeptember 13-án, a Budapest Arénában. Az atya ötszáz gyermekkel érkezik Erdélyből, velük és olyan előadóművészekkel, mint az Edda Művek, Oláh Ibolya, Presser Gábor, a Republic, a Never Give Up gospel kórus és Sebestyén Márta ünnepelnek a csütörtöki megakoncerten. Ezután szerenádot adnak egy dunai hajón, hogy megköszönjék a magyarországiaknak a 25 éves támogatást. A gyerekek ellátását fővárosi és Pest megyei családok vállalták, ők 2-3 gyermeket és nevelőket látnak vendégül a rendezvény ideje alatt.

Kapcsolódó Cikkek