EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb XIV.kerület

Böjte Csaba: Nem vagyok dzsinn, de ha hívnak, segítek!

Huszonötödik születésnapját ünnepelte múlt héten Böjte Csaba gyermekmentő szervezete, a Szent Ferenc Alapítvány a XIV. kerületi Papp László Sportarénában. Ötszáz gyerekkel és jó néhány híres fellépővel buliztak, ebből az alkalomból kérdeztük a ferences rendi szerzetest. 

Hatezer gyerek ment keresztül a kezén. Érezte úgy valaha, hogy kudarcot vallott?


Az élet olyan mint egy focimeccs. Az ember minden lefutásból gólt akar lőni, aztán előfordul a kapufa. A kudarcok kellenek, és a gyerek feszegeti a határait, ezért türelmesnek kell lenni. Láttam olyat, aki tizenkét évig igyekezett, jól tanult, és amikor kikerült, elment egy olyan irányba, amivel nem feltétlenül értettem egyet. Volt olyan is, amelyiket tűzre lehetett volna tenni minden félórában kétszer, aztán mégis érettségizett, kibontakozott és szépen halad. Hatezer gyerek életét követtem nyomon, nem merném azt mondani, hogy nem történt rossz. Egy alapaxiómát megfogalmazva azt tudom mondani, hogy Isten selejtet nem teremt. Két egyforma gyerek sincs, mindenkire külön kaptafát teremt a feljebbvaló.

Előfordul, hogy felbosszantják?


Hogyne! De nem is a bosszúság a lényeg. Mindenkitől meg tudom védeni a gyereket, külső erőktől, éhségtől, hidegtől, ám önmagától nem. Amikor látom, hogy valaki tudatosan, önmagának rúg gólt, az bánt, de olyankor is a legfőbb parancs a szeretet. Az egyik lány tanév vége előtt jött, hogy férjhez megy. Végül is betöltötte a tizenhét évet, úgyhogy erőszakkal vissza se tudom tartani. Ilyenkor az ember elmondja, hogy milyen jó lenne legalább ezt a tanévet befejezni, ír egy pár sort egy könyvbe, odaadja, és elmondja, hogy ez a könyv nem olyan, mint az Aladdin lámpája, ezt hiába masszírozod, nem jelenek meg mint egy dzsinn! De ha kinyitod, ott van egy telefonszám, amelyen felhívhatsz, ha összecsaptak a hullámok a fejed fölött. Szóljál, gyerek! De bevallom, nem tudom, hogy a Jóistennek milyen terve van azzal a gyerekkel, és ha nem is volt leghelyesebb az a döntés, amit meghozott, de nincs felégetve köztünk a híd, és visszajöhet.

Visszajönnek?

Örömmel mondhatom, hogy koldulni még egyik sem jött vissza. Ez nagy szám, mert eddig négyezer repült ki, és megállták a helyüket az életben. Van, aki ötszörös, van aki százszoros termést hoz, van, aki gyengébben muzsikál, de a lényeg, hogy adófizető állampolgárok lettek. Az egyik kolléganővel beszélgettünk minap, ő mondta, hogy 97 gyereket nevelt fel, és 16 unokája van. Fontos hangsúlyozni, hogy bár mindig rólam beszélnek és engem kérdeznek, nagyon sok jó, keményen dolgozó kollégám van.

Ki megy el Böjte Csabához nevelőnőnek?

Hát, akinek egy csöpp esze van! Bármivel lehet foglalkozni, de igazán maradandót alkotni a pedagógus tud. A legszebb festmény vagy szobor, egy híd sem örök, a rozsda megeszi, a moly szétrágja. Az embernek halhatatlan lelke van, ennél finomabb munka, mint valakit segíteni kibontakozni, emberré válni, nincs izgalmasabb kihívás.

Kapcsolódó Cikkek