EUR: 324,56 Ft
CHF: 298,73 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Börtönből került elő a soroksári futó nő gyilkosa

Megtalálták a nyomozók azt a férfit, aki nagy valószínűséggel megölte K.-né Gy. Krisztinát, azt a 36 éves családanyát, akit még 2013 szeptemberében öltek meg Soroksáron. A most 40 éves R. Szilveszter hetekkel a gyilkosság után börtönbe került  lakásfeltörések miatt, most DNS-profilja vezetett nyomra. Az elkövetéskor még nem volt kötelező megvizsgálni az elítéltek DNS-ét, így fordulhatott elő, hogy öt évig nem oldódott meg a rejtély. 

Az elmúlt évtized leghosszabb emberölési nyomozásának végére tettek részben pontot múlt csütörtökön a nyomozók, akik a szakértői vizsgálatok segítségével beazonosították K.-né Gy. Krisztina (36) gyilkosát, aki még 2013. szeptember 25-én végzett a soroksári családanyával. Az asszony este futni ment és soha többé nem tért haza,  holttestét a soroksári Szigetdűlő mellett találták meg másnap hajnalban. Az áldozatot brutálisan összeverték, majd megfojtották, testét részben lemeztelenítették, így felmerült a szexuális indíték gyanúja.


Fotó: gyertyalang.hu

– A nyomozás során egyre bővült azon személyek köre, akiket ellenőriztünk – szögezte le Petőfi Attila vezérőrnagy, a kiemelt ügyeket felderítő főosztály vezetője az ügyben szombaton tartott sajtótájékoztatón. Az áldozat ismeretségi köre után a környéken rendszeresen járók, majd az erőszakos, szexuális cselekmények elkövetése miatt ismert személyek, végül a területhez kötődő bűnelkövetők kerültek sorra. Így került képbe R. Szilveszter, aki valaha Soroksáron élt, a tett idején azonban már hajléktalan volt, de néha visszatért gyermekkora helyszínére. A férfi 2013. október 23-a óta börtönben van, a zsaruk szerint két héttel a gyilkosság után Siófokra ment, ahol több nyaralót is feltört, ezért később 2020-ig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Fotó: police.hu

A férfitól a rács mögött vettek DNS-mintát, amelynek vizsgálata során a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont munkatársai megállapították: teljes bizonyossággal egyezik a gyilkosság helyszínén, az áldozat testén és személyes tárgyain talált genetikai nyomokkal.


Gyanúsítotti kihallgatásán a férfi megtagadta a vallomást, de jegyzőkönyvön kívül előadott egy mesét, mely szerint járt a helyszínen az áldozat meggyilkolása idején, de csak arra kerékpározott, amikor látta, hogy egy férfi egy nővel erőszakoskodik. Azt állította: a nő segítségére sietett, megütötte az ismeretlent, amitől felrepedt a keze, így került a vére a tetthelyre, az áldozatra és annak ruháira.

R. Szilveszter egész életében piti bűnöző volt, asztalosipari iskolát végzett, de szakmájában nem dolgozott, kisebb lopásokból, garázsfeltörésekből tartotta fenn magát. Amikor nyomára bukkantak, telefonja cellainformációi megerősítették, hogy a gyilkosság időpontja környékén járt Soroksáron, sőt: találtak is személyes holmijai között egy kötelet, amely a gyilkosság eszköze is lehet.

Az áldozat családját felzaklatták a történtek. Férje, Kardos Lajos egykori rendőr a nyomozók tájékoztatása után úgy nyilatkozott a Blikknek, hogy egészen biztosan felesége gyilkosát fogták el. A meggyilkolt asszony édesanyja pedig azt kívánta a gyilkosnak, hogy függesszék ki a cellájában az ő lányának képét, hogy élete végéig néznie kelljen áldozata arcát.

 

 

A nyomozás számokban

8,66 x 10 a 21.-en: ekkora valószínűséggel egyezik a gyanúsított R. Szilveszter DNS-e a helyszínen és az áldozaton talált genetikai nyomokkal

5 év: húsz nap híján ennyi ideig tartott a nyomozás

10 rendőrből álló nyomozócsoport vizsgálta az ügyet

240 embert ellenőriztek a zsaruk az áldozat ismerősei közül

330 ezer embert ellenőriztek a rendőrök összesen a nyomozás során

391 tanút hallgattak ki az ügyben

1847 DNS-mintát ellenőriztek

1271 bűnjelet vizsgáltak meg a rendőrök

368 millió forint volt a nyomozás összköltsége

 

Miért nem vettek korábban DNS-mintát az elkövetőtől

– A soroksári gyilkosság elkövetésének idején nem volt kötelező DNS-mintát venni a szabadságvesztésre ítélt személyektől – magyarázta Petőfi vezérőrnagy. Azóta a hatóság már megkezdte a szabadságvesztésüket töltő elítélteknél is a mintavételt.

– Jelenleg sem vesznek „automatikusan” DNS mintát a börtönökben, azonban 2016-tól – a vonatkozó jogszabály módosítása folytán – a befogadások során az érintett személyi körbe esőknél vizsgálják a DNS-minta meglétét a központi nyilvántartásban, és szükség szerint intézkednek a levételről, ha az a büntetőeljárás során nem történt meg – közölte a Blikk-kel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Kapcsolódó Cikkek