EUR: 330,14 Ft
CHF: 299,77 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Brüsszel évek óta készül rá, hogy átvegye a határőrizet jogát

Úgy tűnik egyáltalán nem új Angela Merkel azon ötlete, miszerint a külső határral rendelkező országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. A Financial Times 2015-ös cikke azonban azt bizonyítja, hogy Brüsszel már három éve erre a lépésre készül. Ők akarják megmondani, ki léphet be Európa, így Magyarország területére, és ki nem – írja az Origo.

Azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet (az EU határvédelmi ügynöksége) valóban átfogó hatáskörökkel ruházzuk fel.  És ez a szolidaritás mértékét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy lehetővé tegyük a legális migrációt – idézi a portál a német kancellár múlt heti kijelentését a Bundestagban.


Mindez azt jelentené, Brüsszelé lenne a határőrizet joga, a tagállamok helyett Brüsszel döntené el, hogy ki léphet be Európa, és ki léphet be Magyarország területére.

Az Origo emlékeztet arra, hogy a Financial Times 2015-ös cikkéből világosan kiderül, hogy Brüsszel már három évvel ezelőtt, a bevándorlási válság első évében el akarta venni a határőrizet jogát a tagállamoktól. A brit lap már akkor egy olyan tervről írt, amely szerint Brüsszel létre akar hozni egy határvédelmi egységet, és olyan szabályokat akar alkotni, amelyeknek köszönhetően a saját embereit bármikor ráteheti a tagállamok nyakára akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják.


Az írásban szó szerint az áll, hogy az Európai Bizottság a nemzeti kormányok akarata ellenére is kitelepítheti az erőit.

Ha a friss Merkel-nyilatkozat és a 2015-ös cikk legfontosabb mondatait egymás mellé tesszük, világosan látszik, hogy a színfalak mögött évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát, függetlenül attól, hogy a tagállam akarja vagy sem, képes megvédeni a határait vagy sem – ismerteti az Origo. 

Mint arról beszámoltunk, a kormány széles körű tájékoztató kampányt indít, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek