EUR: 324,56 Ft
CHF: 298,73 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

Brüsszel csalással próbál szembe menni Magyarországgal

Kedden kerül a sokat emlegetett Sargentini-jelentés az Európai Parlament elé. A brüsszeli liberálisok a várható nagyszámú tartózkodás miatt arra készülnek, hogy az EU eljárási szabályai ellenére ne vegyék figyelembe a tartózkodó szavazatokat, hogy ezzel nagyobb esélye legyen Sargentininek és Sorosnak a jelentés elfogadására – írja az Origo.

Ebben az esetben ugyanis a tartózkodásokkal csökkentett szavazatszámot kell figyelembe venni, így kevesebb támogató szavazat is elég a kétharmados többséghez, vagyis hogy meginduljon Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmus. Vagyis pontosan az olyan esetekben, mint például a 7. cikkely szerinti eljárás, amelyet az Európai Unió működéséről szóló szerződés rendez, és kimondja, hogy„[…] szerződés 7. cikkének alkalmazásakor az Európai Parlament a leadott szavazatoknak az egyben a tagjai többségét is kitevő kétharmados többségével dönt – írja a lap.


Ahhoz, hogy a hetedik cikkely szerinte eljárás életbe lépjen, az  Európai Tanácsnak egyhangúlag kell kimondaniuk az alapértékek tartós és súlyos megsértését. Magyarország azonban számíthat több állam blokkoló szavazatára is, így nem történhet meg, hogy életbe lép az eljárás. Ennek ellenére azonban, az Európai Parlament képviselői között több mint 200 Soroshoz köthető szövetséges.

Az alkotmányjogász ifj. Lomnici Zoltán, arról  beszélt a portálnak, hogy a Human Rights Watch (Soroshoz kapcsolódó szervezet) Magyarországot bíráló véleménye sok pontban megegyezik a Sargentini-jelentéssel.


A zöldpárti képviselő kizárólag baloldali, illetve liberális médiafelületekkel és civil szervezetekkel egyeztetett, ez alapján nem is vehető komolyan a jelentése – jelentette ki korábban Kocsis Máté, hozzáfűzve: különösen érdekes, hogy a Transvanilla egyesület miképpen tudja megítélni a magyar jogállamiság helyzetét, miért volt nélkülözhetetlen a véleményük kikérése.

Szerinte a Sargentini-jelentés lényege, hogy a készítője és a bevándorláspárti brüsszeli politikusok meg akarják bélyegezni Magyarországot, mert a magyar emberek többször is úgy döntöttek, nem akarnak teret engedni az illegális bevándorlásnak, és megvédik a magyar határt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek