2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Zalaegerszeg

Csikidám ritmusok

Előbb a Hungária, később az R-GO zenekarral halmozott sikert sikerre Szikora Róbert. Ballag a katona, Most kell, hogy nagyon szeress, Ki ölel majd át?, Ciao Marina és még hosszan sorolhatnánk Szikora Róbert és az R-GO slágereit. Az elmúlt évtizedekben mit sem kopott a dalok fénye, hiszen még mindig elmaradhatatlan kellékei a buliknak is, sőt, Robi még mindig képes a kisujjából kirázni egy első osztályú slágert.

Szikora Róbert és a Gidák “színháza” (Fotó: Máté Krisztián)

65 évesen még mindig fiatalokat megszégyenítő tempóval pörög a színpadon, hogy lehet ezt bírni?


A kor csak egy szám. Jól vagyok, nem érzékelek semmit a változásból. A koncerteken ugyanazt csinálom, mint mindig, mert egy előadóművésznek művészi fokon kell elő adnia a produkcióját. Ma már mindenkit előadóművésznek neveznek, pedig százból ha egy, aki igazán az. A jó előadóművész egyéniség és kihoz magából mindent egy fellépésen.

Ön szerint miben rejlik az R-GO sikere?


Az érzések átadásában. Átélés és szuggesztivitás, látvány a koncerteken, a közönséget azonnal elragadja a varázs. A rádió, a tv a felét sem tudja visszaadni, a koncert ellenben valódi sztereó élmény. Az R-GO gyakorlatilag már az első évében mindent elért, amit elérhetett. A csikidam-feeling is kellett hozzá, amit csak mi képviselünk, akik pedig utánozni próbáltak minket, hamar rájöttek, hogy reménytelen. Plusz a folyamatos innováció, az, hogy mindig valami újjal robbantunk be. A Hungáriában eltöltött csodálatos időszakban – amelyek egyben tanulóévek is voltak – rájöttem, nagyon kevés csak jól zenélni, jó számokat írni. Mindig láttatni kell valami újat a közönséggel, fenntartani az érdeklődésüket, show-t, illúziót, varázslatot kell csinálni. A közönség számít, semmi más. A csikidam, amit az R-GO képvisel, slágerzene, de tele van instrumentalitással is, műfajunkat pedig a Hungária után az első rockszínháznak nevezném. Megfigyeltem, hogy kétfajta taps van a színpadon. Az egyik az, amelyik a múltadnak szól, a másik pedig annak a produkciónak, amit aznap csináltál. Érdekes módon mindig erősebb a koncertek végén a taps. Ami pedig külön fokmérője egy-egy R-GO-bulinak, hogy nem mennek el. Ezt értsd úgy, hogy mindig van egyfajta közönségfluktuáció, akik jönnek, mennek, mosdóba, sörért, de ha két órán keresztül ott maradnak, és látom a színpadról, hogy velem, értem, a dalaink, a hangulat miatt maradnak – mert nem akarnak egyetlen egy pillanatról sem lemaradni –, az az igazi élmény, ilyenkor tudom, hogy megszuggeráltam őket. Na, ha ez bárkinek is sikerül, akkor előadóművésznek hívhatja magát.

Milyen sűrűn változtak a gidák?

Az elmúlt években alig, az egyikük 5 éve van velem, a másik, Bezzeg Mónika 13 évig volt mellettem gida, ő azért hagyta abba, mert ahogy haladt a korral, már nem érezte annyira jól magát nőként a színpadon. A gidák szerepe nagyon fontos, kell, hogy legyen valami szexus a színpadon és a lányokban, függetlenül attól, hogy mekkora a mellméretük, mennyire jól táncolnak, mennyire szépek, formásak, de ha nincs meg bennük az a női valami, ami miatt egy férfi tekintete rájuk tapad, nem ér semmit az egész. Már 1983-ban ráéreztem erre, amikor a Bombázó című dalban az első gidát felhoztam a színpadra. Jobban nézték, mint engem, ahogy énekelek, ezért hoztam egy másodikat is. Miért ne adjuk meg a hím nézőknek is azt a pluszértéket, hogy valami bizseregjen. Nyilván már 65 éves vagyok és kb. 20 évesek a lányok, majdnem az unokáim lehetnének, de tisztázva van, hogy a színpadon csak szerepet játszunk, ami szimpla színház. Ha pedig színház van, minden megengedhető, mert csak arra a két órára szól. Sokan mégis azt gondolták, hogy nekem a 25 év alatt minden lány a kedvesem volt… holott dehogy is.

A legnagyobb slágereit hozza el Zalaegerszegre (fotó: Máté Krisztián)

Mikor járt utoljára Zalaegerszegen és mit hoz a közönségnek?

Körülbelül 5-6 évvel ezelőtt. Mert az én gyóntató papomat, Grácián atyát Egerszegre vezényelték le. Egyszer elhívott, hogy tegyek hitvallást a templomban, aminek örömmel tettem eleget. Sőt el is fogom hívni én is a koncertemre, a 8. Sörfesztiválra, szeptember 30-án 19 órai kezdéssel. Amit biztosan hozok magammal, két pár cipőt, rágógumit, egy nagy táskát, na de a viccet félretéve, egy műsorunk van és minden évben ugyanazt a műsort játsszuk, ami nagyon hasonlít arra, sőt 90 százalékban ugyanaz a gerince, amit december 18-án az Arénában láthatnak majd a rajongók, látvánnyal, vendégekkel spékelve. Tőlünk mint generációs zenekartól a közönség a nagy slágereinket, a tutikat várja, persze, könnyű is a helyzetem, mert van belőlük bőven és nem fognak csalódni!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek