2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Tech

Denevérként navigáló robotot fejlesztettek

A világon elsőként denevérként navigáló, vagyis a tájékozódáshoz kizárólag a „hallására” támaszkodó robotot fejlesztettek ki izraeli kutatók.

A denevérek ultrahang segítségével tájékozódnak: az általuk kibocsátott ultrahang visszaverődik az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról, és az állatok ezt érzékelik.


A Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Tudomány- és Technológiaügyi Minisztérium támogatásával fejlesztették ki a Robat nevű robotot, amely a denevérek képességeit használva képes tájékozódni és feltérképezni területeket.

A Hajadan című héber nyelvű tudományos hírportál szerint a nagyjából két év alatt megépített eszközt denevérszájhoz hasonló „ultrahangszóróval” szerelték fel, amely a denevérekre jellemző frekvencián bocsát ki ultrahangot.


A robot két „füllel” is rendelkezik, amely valójában mikrofon a visszaverődő hangok észlelésére. Az eszköz képes kizárólag a hangokra támaszkodva, valós időben navigálni ismeretlen környezetben.

A mai robotok főleg a számítógépek és lézerek által biztosított „látásuk” révén tájékozódnak, ez azonban megnehezíti a navigálást sötétben, porban vagy füstben, például törmelékek között vagy tűzben. Az átlátszó falak is megzavarják őket, valamint nehézséget jelent számukra, hogy átlássanak az olyan tereptárgyakon, mint például a bokrok.

A Robat ezzel szemben könnyedén áthalad a bokrokon, mivel képes „keresztülhallani” a leveleken.

Az eszköz komoly hatással lehet a multiszenzoros robotok fejlesztésére, emellett új információkkal szolgálhat a kutatók számára a denevérek életéről, például hogy miként képesek valós időben dekódolni a beérkező jeleket.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész Robat-flottát hozzanak létre, hogy a robotok – néhány denevérfajhoz hasonlóan – együtt navigáljanak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a robot repüljön is, akár egy denevér.

Kapcsolódó Cikkek