2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Tatabánya

Díjátadó és felvonulás a szüret alkalmából

A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása után ekkor köszönt be a borkészítés ideje. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de az elmúlt években már inkább az ősz köszöntéseként tartjuk számon. Alsógallán idén is felvonulással és mulatsággal ünnepelték a szüretet.

– Az idősek még emlékeznek a régi, hagyományos szüretekre – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester, a városrész önkormányzati képviselője az alsógallai szüreten. – Aki ismeri az itt élőket, az tudja, hogy mennyire összetartó, hagyományőrző közösséget alkotnak, és ez itt is látszik, hiszen kicsik és nagyok, fiatalok és régebb óta fiatalok is együtt mulatnak.


Schlégl Jánosné az Alsógalla Hagyományaiért, Jövőjéért Díjat vehette át

A hagyományőrzés fontossága nem csupán a minden évben megújuló népviseletekben mutatkozik meg, hiszen a rendezvényen olyan dalokat, zenéket és táncokat láttak, illetve hallhattak az érdeklődök, amelyek a régi szüreti hangulatot idézték fel. Alsógallán ezúttal Schlégl Jánosnét is köszöntötték, munkásságát elismerve idén a Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport vezetője vehette át az Alsógalla Hagyományaiért, Jövőjéért Díjat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.