EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,35 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Sopron

Dombi János a Vatikánban járt

Személyesen találkozott Ferenc pápával és adott át neki egy mécsesadagoló automatát a soproni Dombi János. A Szent Pál Katolikus Szakkollégium és a Szeretet Háza Alapítvány vezetője harmadmagával járt a Vatikánban, ahol életre szóló emlékekkel gazdagodott.

Ferenc pápa gratulált az elképzeléshez
Fotó: DJ

– Mindig örömteli, ha találkozol egy egyházi vezetővel, de ha ez a legfőbb egyházi személy, az mindent felülír, hiszen ez nem mindenkinek adatik meg az életében. Így nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy létrejöhetett ez a találkozó – kezdte Dombi János, aki nemrég Ferenc pápánál járt és átadott neki egy mécsesadagolót.
A soproni fiatalember a Szeretet Háza Alapítványt vezeti, amely hátrányos helyzetűeknek és szociálisan rászorulóknak segít a hétköznapjaikban. Ennek is köszönhetően jutott el a Vatikánba.


Kötetlen beszélgetés zajlott
Fotó: DJ

– Henczel Szabolcs atya, a Szent György Plébánia korábbi plébánosa, aki ugyancsak kint volt, néhány éve lehetővé tette számunkra, hogy karitatív osztásokat végezhessünk. Ekkor került szóba egy komoly probléma, miszerint a rászorulók közül többen a templomokban található mécseseket fűtésre használják. Így fogalmazódott meg bennünk a mécsesadagoló automata gondolata, amely segíthet a probléma megoldásában – mesélte János, aki szerette volna, hogy az elképzelés megvalósulását egy olyan áldás kísérje, amelyre az emberek valóban felfigyelnek. Ezért keresték fel a szentatyát.

János bemutatta, hogy működik az automata és milyen üzenetet rejt a mécses
Fotó: DJ

– Ferenc pápához Szabolcs atya kapcsolatain keresztül jutott el a történetünk, közel egyéves folyamatos egyeztetés után, aki örömmel adta nevét a kezdeményezéshez. Különösen úgy, hogy a mécsesek legyártásához is hátrányos helyzetű embereket kívánunk bevonni – fejtette ki Dombi János.
A Szent Pál Katolikus Szakkollégium vezetője addig el sem hitte, hogy találkozhat az egyházfővel, amíg nem jutottak be hozzá, ráadásul néhány mondatot is sikerült váltani vele.


A műszaki leírásban is bemutatták a mécsesadagolót
Fotó: DJ

– Kezet fogtunk és bemutatkoztunk egymásnak, majd gratulált a találmányhoz. Megerősítette, hogy a nevét és a hitvallását adja hozzá, én pedig megmutattam, hogy működik. A szentatya kiemelte, hogy a magyarok mindig remek feltalálók voltak – mesélte nagy lelkesedéssel az ötletgazda.
A mécsesadagoló prototípusát a delegáció tagjai Ferenc pápának adták ajándékba.
Megtudtuk, hogy a soproni alapítvány azt az útmutatást képviseli, mint Ferenc pápa: segíteni az elesetteken, rászorulókon és fényt vinni az életükbe. Ez a Lux Francisci, vagyis a remény lángja!
– Szeretnénk minél több embernek munkát biztosítani a mécses-előállító rendszerrel. Egy kis manufaktúrát kell elképzelni, ahol a mécsesek készülnek. Reményeink szerint egyre több megrendelést kapnak a jövőben ­– zárta János, aki elárulta, hogy már több európai országból érkezett hozzájuk megkeresés.

A delegáció tagjai
Dombi János harmadmagával érkezett a Vatikánba Ferenc pápához. A magyar delegáció tagja volt még Kriston Pál, a Győri Egyházmegye KESZ Főigazgatója és Henczel Szabolcs atya.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.