EUR: 356,66 Ft
CHF: 337,04 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb

Egy helyen a magyar táncművészképzés

Idén a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) első alkalommal csatlakozott a kulturális örökség napi rendezvénysorozathoz abból az alkalomból, hogy ettől az évtől egy helyen, a Columbus utca és az Amerikai út által határolt campuson működik az összes szak, és minden képzést itt tartanak.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen a balettművész-, néptáncművész-, moderntáncművész-, színházitáncművész-, koreográfus-, táncospróbavezető- és táncművész-mesterképzés mellett pedagógusképzéssel is foglalkoznak, és tanfolyamokat kínálnak, valamint nyolcosztályos gimnáziumban is tanítják a növendékeket. Az MTE campusára mi is kíváncsiak voltunk, és nagyon kellemes benyomást szereztünk mind a helyről, mind az intézményt vezető szakmai csapatról. Gáspár Emese, az MTE stratégiai menedzsere által vezetett campusbemutató sétán az első dolog, ami a látogatóknak feltűnt, az volt, hogy az intézmény területén minden növendék előre köszönt, aki tánc- vagy balettórára jövet-menet keresztezte az útjukat. Láthattuk a 30 ezer kötetes, egykori nyaralóvillából kialakított könyvtár épületét, valamint az ELTE-től korábban megvásárolt kollégiumot.


– A gimnáziumunk országos beiskolázottságú, a kollégiumban minden évben telt ház van. Az asztalomon már ott vannak a tervek, szeretnénk átépíteni és kibővíteni, kétágyas, fürdőszobás lakószobákat kialakítani, hogy még ideálisabb körülmények között élhessenek itt a növendékeink – mondta Gáspár Emese, aki a vendégeket az új épületükön is végigkalauzolta.

– A D épületben a koreográfus- és táncpedagógus-képzés zajlik, kiváló körülmények között, átlagosan négyméteres belmagasságú, 140 négyzetméteres alapterületű termekben, de van egy 200 négyzetméteres is. Nyáron három tánctáborunk volt itt.


A campussétához kapcsolódva könyvbemutatót is tartott a Magyar Táncművészeti Egyetem. Dr. Fodor Antal professor emeritus A koreográfia művészetének elmélete és gyakorlata című könyvéről Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, tanszékvezető egyetemi tanár beszélgetett a szerzővel a D épület tetőteraszán. Fodor Antal elmondta, a koreográfia nem hivatás, hanem küldetés, könyvében szerette volna összefoglalni, amit a koreográfiáról, a táncról tud. A barátságos hangulatú szakmai programon Bozsik Yvette elárulta, hogy Imre Zoltán mellett Fodor Antal volt a másik mestere.

– Tulajdonképpen 18 éve könyv nélkül oktatunk, és most végre itt van leírva, hogyan lehet a koreográfiát tanítani. Használni is fogjuk. Nagyon jó stílusú, szerethető könyv, amely olvastatja magát. A szakmabeliek mellett a külsős érdeklődők számára is élményt jelent.

Kapcsolódó Cikkek