EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Hódmezővásárhely

Egy közösségbe kell szervezni a magyarságot!

Érje meg magyarnak lenni a Kárpát-medencében – ez az egyik legfontosabb célja dr. Grezsa Istvánnak, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak.

2009 volt az utolsó olyan év, amikor a baloldali kormányok egész évben segíthették a határon túli magyar közösségeket. Ahhoz képest meghússzorozódtak a források, amelyek ebben a szegmensben megjelentek.


– Ezek mind azt szolgálják, hogy egy közösségbe szervezzük a Kárpát-medencei magyarságot, és nagyon fontos, hogy a nyugaton élő diaszpóra is magáénak tudja az anyaország és a Kárpát-medence dolgait. Ebben léptünk előre a legnagyobbat. Nemcsak épületek, gazdasági beruházások, kisebbségi oktatási rendszer épült ki, hanem olyan óvodafejlesztési program is indult, ami a legnagyobb rendszerszintű beavatkozás Trianon óta a közösségek életébe – fogalmazott dr. Grezsa István.

Dr. Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos

150 új óvodát építenek, illetve több mint 400 intézményt újítanak fel. Ez azért fontos, mert így a gyerekek anyanyelvi közösségben fejlődhetnek, megismerhetik a kultúrájukat, és ezáltal nagyobb eséllyel őrzik meg magyar identitásukat. Emellett elindult egy ingyenes nyelvtanfolyam is Kárpátalján az ukránok számára, amely iránt nagyon nagy az érdeklődés. Magyar közösségi tereket is felújítanak folyamatosan a határon túli területeken.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.