2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Hódmezővásárhely

Egy közösségbe kell szervezni a magyarságot!

Érje meg magyarnak lenni a Kárpát-medencében – ez az egyik legfontosabb célja dr. Grezsa Istvánnak, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak.

2009 volt az utolsó olyan év, amikor a baloldali kormányok egész évben segíthették a határon túli magyar közösségeket. Ahhoz képest meghússzorozódtak a források, amelyek ebben a szegmensben megjelentek.


– Ezek mind azt szolgálják, hogy egy közösségbe szervezzük a Kárpát-medencei magyarságot, és nagyon fontos, hogy a nyugaton élő diaszpóra is magáénak tudja az anyaország és a Kárpát-medence dolgait. Ebben léptünk előre a legnagyobbat. Nemcsak épületek, gazdasági beruházások, kisebbségi oktatási rendszer épült ki, hanem olyan óvodafejlesztési program is indult, ami a legnagyobb rendszerszintű beavatkozás Trianon óta a közösségek életébe – fogalmazott dr. Grezsa István.

Dr. Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos

150 új óvodát építenek, illetve több mint 400 intézményt újítanak fel. Ez azért fontos, mert így a gyerekek anyanyelvi közösségben fejlődhetnek, megismerhetik a kultúrájukat, és ezáltal nagyobb eséllyel őrzik meg magyar identitásukat. Emellett elindult egy ingyenes nyelvtanfolyam is Kárpátalján az ukránok számára, amely iránt nagyon nagy az érdeklődés. Magyar közösségi tereket is felújítanak folyamatosan a határon túli területeken.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.