EUR: 326,44 Ft
CHF: 300,23 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Hódmezővásárhely

Egy közösségbe kell szervezni a magyarságot!

Érje meg magyarnak lenni a Kárpát-medencében – ez az egyik legfontosabb célja dr. Grezsa Istvánnak, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak.

2009 volt az utolsó olyan év, amikor a baloldali kormányok egész évben segíthették a határon túli magyar közösségeket. Ahhoz képest meghússzorozódtak a források, amelyek ebben a szegmensben megjelentek.


– Ezek mind azt szolgálják, hogy egy közösségbe szervezzük a Kárpát-medencei magyarságot, és nagyon fontos, hogy a nyugaton élő diaszpóra is magáénak tudja az anyaország és a Kárpát-medence dolgait. Ebben léptünk előre a legnagyobbat. Nemcsak épületek, gazdasági beruházások, kisebbségi oktatási rendszer épült ki, hanem olyan óvodafejlesztési program is indult, ami a legnagyobb rendszerszintű beavatkozás Trianon óta a közösségek életébe – fogalmazott dr. Grezsa István.

Dr. Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos

150 új óvodát építenek, illetve több mint 400 intézményt újítanak fel. Ez azért fontos, mert így a gyerekek anyanyelvi közösségben fejlődhetnek, megismerhetik a kultúrájukat, és ezáltal nagyobb eséllyel őrzik meg magyar identitásukat. Emellett elindult egy ingyenes nyelvtanfolyam is Kárpátalján az ukránok számára, amely iránt nagyon nagy az érdeklődés. Magyar közösségi tereket is felújítanak folyamatosan a határon túli területeken.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.