2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Egymilliót futottak össze a beteg ikerlányokért

Több mint egymillió forint gyűlt össze a jótékonysági futóverseny bevételéből és az adományokból a vesedaganatos ikerlányok gyógyítására. Édesanyjuk sírva fogadta a jó hírt, egyedül neveli a kicsiket, ezért minden segítség sokat jelent számára.

Álmában sem gondolta volna a születésük óta súlyos beteg ikerlányait egyedül nevelő Ágnes, hogy ennyire jók az emberek. Könnyeivel küszködve mesélt a Lokálnak az örömről, amit a pesterzsébetiek szereztek neki.


– Tizennyolc éven át küzdöttem a férjemmel, hogy gyerekünk legyen, végül lombikprogram segítségével sikerült – emlékezett Ágnes. – Határtalan volt a örömünk, amikor megtudtuk, hogy ikerlányaink lesznek. Azután jött a hideg zuhany, kiderült, hogy mindkét csöppség vesedaganattal született. Ráadásul Zoé és Anita is a legsúlyosabb, hármas csoportba tartozott. Borzasztó volt szembesülnöm ezzel, azt hittem, ez a betegség csak felnőtteknél létezik. Csecsemőkoruktól kemoterápiára vittem a kicsiket. A férjem hamar feladta, elhagyott minket. Mindkét kislányom transzplantációra vár, ha egyszer sikerül új vesét kapniuk, teljes életet élhetnek majd.

Zoé egy helyi iskolába jár, testvére, Anita pedig magántanuló, az ő állapota sokkal súlyosabb. Csak Anita napi gyógyszeradagja 28 pirula, szóval nagy szükségük van a segítségre, kell a pénz a gyógyítására, ruhára, cipőre. A kicsik története mélyen megérintette Pesterzsébet lakóit. A Stromfeld Alapítvány a hétvégén a pesterzsébeti Kakasdombon „Mozdulj meg értük” címmel futóversenyt rendezett, amelynek teljes bevételét a lányok gyógyítására ajánlották fel.


– Mindkét lányom végigfutotta a versenyt. Bár Zoé fel van mentve tornából, ő és Anita is, nyakában a kanüllel, kétszer is megkerülte a dombot. Ez óriási teljesítmény volt tőlük, nem is bírtam megállni sírás nélkül – büszkélkedett az édesanya. – Amikor meghallottam, hogy több mint egymillió forint gyűlt össze, nem hittem a fülemnek. A lányok gyógyítására költjük ezt a pénzt, és a lakás festésére, mert most penészesek a falak.

Az orvosokban bíznak a kislányok

– Sajnos az egészséget nem vásárolhatjuk meg a boltban. Pedig nagyon szeretnék egy új vesét magamnak és Zoénak is, azzal mindketten új életet kezdhetünk – mondta a Lokálnak meglepő bölcsességgel Anita. – Jó lenne gondtalanul úszni, szabadon futni, játszani a többi gyerekkel, de ez egyelőre csak álom. Remélem, a doktor bácsik hamarosan kitalálnak valamit, és mire a tesómmal felnövünk, elfelejthetjük, hogy betegek voltunk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.