2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb Miskolc

Életműdíjat kapott Hildebrand István

Díjátadó gálával fejeződött be a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol Hildebrand István Balázs Béla-díjas operatőrt és videórendezőt életműdíjjal jutalmazták.

A miskolci Művészetek Házában tartott rendezvényen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében azt mondta: ez a fesztivál a filmszakma jelentős ünnepévé vált, fiatal és tapasztalt alkotók is jelen voltak Miskolcon. Úgy fogalmazott: Európa egyik nívós seregszemléje lett a miskolci, alkotások több mint 38 országból érkeztek. Azt mondta: a magyar filmipar sorozatban készíti a színvonalas alkotásokat.


A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a Darko Stante rendezte Ok-okozat című film érdemelte ki, különdíjas lett Nemes Jeles László Napszállta című alkotása, a legjobb kisjátékfilm kategóriában Dagbar Agami Végső tiszteletadás című filmje nyert. A fesztivál fődíját Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta.

Bíró Tibor fesztiváligazgató (balra) és Kis János alpolgármester (középen) adta át az életműdíjat Hildebrand Istvánnak
MTI Fotó: Vajda János

A fesztivál nemzetközi zsűrijét az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette, aki a Jameson CineFest nyitóünnepségén átvette Az európai mozi nagykövete díjat, mesterkurzust is tartott és a szervezők retrospektívvel tisztelegtek az európai mozi meghatározó rendezője előtt.


Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a díjátadón úgy fogalmazott: az idei fesztiválon sokszínű és színvonalas filmkínálatot sikerült bemutatni, 38 ország filmjeit vetítették, a kisjátékfilmeken kívül 47 nagyjátékfilmet is bemutattak, közülük 19 volt a versenyprogram része. Megtisztelőnek nevezte, hogy az év két kiemelkedő magyar alkotása – Nemes Jeles László Napszállta és Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje – is szerepelt a versenyprogramban, ezek egyben hazai premierek is voltak.

Kapcsolódó Cikkek