EUR: 327,38 Ft
CHF: 291,94 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Egyéb Miskolc

Életműdíjat kapott Hildebrand István

Díjátadó gálával fejeződött be a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol Hildebrand István Balázs Béla-díjas operatőrt és videórendezőt életműdíjjal jutalmazták.

A miskolci Művészetek Házában tartott rendezvényen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében azt mondta: ez a fesztivál a filmszakma jelentős ünnepévé vált, fiatal és tapasztalt alkotók is jelen voltak Miskolcon. Úgy fogalmazott: Európa egyik nívós seregszemléje lett a miskolci, alkotások több mint 38 országból érkeztek. Azt mondta: a magyar filmipar sorozatban készíti a színvonalas alkotásokat.


A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a Darko Stante rendezte Ok-okozat című film érdemelte ki, különdíjas lett Nemes Jeles László Napszállta című alkotása, a legjobb kisjátékfilm kategóriában Dagbar Agami Végső tiszteletadás című filmje nyert. A fesztivál fődíját Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta.

Bíró Tibor fesztiváligazgató (balra) és Kis János alpolgármester (középen) adta át az életműdíjat Hildebrand Istvánnak
MTI Fotó: Vajda János

A fesztivál nemzetközi zsűrijét az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette, aki a Jameson CineFest nyitóünnepségén átvette Az európai mozi nagykövete díjat, mesterkurzust is tartott és a szervezők retrospektívvel tisztelegtek az európai mozi meghatározó rendezője előtt.


Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a díjátadón úgy fogalmazott: az idei fesztiválon sokszínű és színvonalas filmkínálatot sikerült bemutatni, 38 ország filmjeit vetítették, a kisjátékfilmeken kívül 47 nagyjátékfilmet is bemutattak, közülük 19 volt a versenyprogram része. Megtisztelőnek nevezte, hogy az év két kiemelkedő magyar alkotása – Nemes Jeles László Napszállta és Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje – is szerepelt a versenyprogramban, ezek egyben hazai premierek is voltak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

    Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

    Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége, a hazai bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak – derül ki a jegybank csütörtökön közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

  • Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

    Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

    További négy évre választották meg Szalay Ferenc polgármestert a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) elnökének. A politikus – aki korábban NB I-es kosárlabdázó volt és szakedzői képesítése is van – már kilenc éve tölti be az elnöki posztot: először 2010-ben választották meg öt évre, majd 2015-ben további négy évre.