2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Elítélték a röszkei terrorista migránst

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság többek között terrorcselekmény bűntettében is bűnösnek találta másodfokon a Cipruson élő szír férfit, aki részt vett 2015 szeptemberében a határzár ostromában Röszkénél.

A szabadságvesztés kiszabása mellett a bíróság a vádlottat tíz évre kiutasította Magyarország területéről. A férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. Ezzel a döntéssel a táblabíróság enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott hét év fegyházbüntetést.


Fotó: Szegedma.hu/Kovács Ferenc

A tömeges bevándorlás által okozott válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta a határzárat ledönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket, közülük az összecsapásban többen is megsérültek. Ahmed H., aki Németországba akart eljutni a családjával, a részt vett a rendőrök megdobálásában, majd az első adandó alkalommal a mások által megrongált kerítésen keresztül átlépett Magyarországra.

A táblabíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott nem beszéli a magyar nyelvet, a családja messze él, velük a kapcsolattartás nehézkes, és a férfi hosszú ideje letartóztatásban van.


Ahmed H. az utolsó szó jogán bocsánatot kérve azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, azt, hogy erőszakosan lépett fel és a rendőrök ellen fordult. Elfogásakor hét különböző útlevelet találtak nála, mindben volt schengeni vízum, valamint a rendőrség közlése szerint a férfi tagja a Tablighi Jamaat iszlám fundamentalista szervezetnek.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A férfi védőügyvédje Bárándy Péter korábbi MSZP-s igazságügy-miniszter volt. A Soros György által fizetett Amnesty International kedden petícióban kérte, hogy enyhítsék Ahmed H. büntetését.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek