EUR: 325,90 Ft
CHF: 296,65 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Nagykanizsa

Elkezdődött a tanév

A szomorkás, esős idő segítette az idei tanévkezdést Nagykanizsán. A diákok így talán nem olyan fájó szívvel ültek az iskolapadokba, mintha odakint még mindig kalandra csábító, verőfényes jó idő lenne.

A kanizsai tankerületben mintegy tízezer diák kap térítésmentesen tankönyvet, mondta el a Lokál Extrának Magyar Ferenc tankerületi igazgató. Emlékeztetett: a kilencedik osztályig mindenki alanyi jogon jut ingyenesen a könyvekhez, munkafüzetekhez, a felsőbb évfolyamokon pedig rászorultság – és igénylés – alapján kaphatnak ingyenesen tankönyveket a gyerekek: például a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapó fiatalok. Magyar Ferenc arról is beszélt, hogy a tankönyvek augusztusban rendben megérkeztek az intézményekbe, ahol válogatták, szortírozták azokat.


A tankerületben idén nyáron több mint 135 millió forintot fordítottak karbantartásra és felújításra. Szinte minden iskolában festettek, ahol pedig szükség volt rá, ott például mellékhelyiségeket korszerűsítettek. Ez az összeg két és félszer több, mint tavaly, a felét pályázati forrásból nyerte a központ.

Az első napon. Fázósan indult idén a tanév (Fotó: Gergely Szilárd)

A Nagykanizsai Szakképzési Centrumban (NSZC) is rendben elkezdődött a tanév, Bene Csaba főigazgató pedig máris egy fontos határidőre figyelmeztetett. A felnőttoktatásba e hét végéig lehet beiratkozni a tagintézményekben. Mint fogalmazott, ma már két szakmát lehet ingyenesen tanulni, 25 éves korig nappali tagozaton is, a fölött pedig esti képzésben. Ez annak is vonzó alternatíva lehet, aki gimnáziumban érettségizett, de nem vették fel egyetemre: az újbóli próbálkozásig szakmát szerezhet a NSZC-ben. Aki pedig a meglévő szakképesítésével nem talál munkát, az államilag támogatott képzésben piacképes tudást, végzettséget kaphat, ami növeli a munkaerőpiaci esélyeit.


Kanizsán – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – rendőrök és polgárőrök is segítik a biztonságos iskolakezdést. A forgalmasabb helyszíneken, az oktatási intézmények közelében szolgálnak ezekben a napokban, hogy minden gyerek épségben megérkezhessen az iskolájába.

Az első szeptemberi tanítási napon, a nyári időszakhoz képest, kissé zsúfoltabb volt a város, valamelyest lelassult a közlekedés, néhol a rekonstrukciós munkálatok is nehezítették a haladást, de a Lokál Extra tudósítóinak tapasztalatai szerint a kanizsaiak minderre felkészültek, így rendben, nyugodtan, mosolygósan indult a tanév. Az eső persze nem hiányzott, bár a diákok így talán könnyebb szívvel intettek búcsút a nyárnak…

Kapcsolódó Cikkek