2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Nagykanizsa

Elkezdődött a tanév

A szomorkás, esős idő segítette az idei tanévkezdést Nagykanizsán. A diákok így talán nem olyan fájó szívvel ültek az iskolapadokba, mintha odakint még mindig kalandra csábító, verőfényes jó idő lenne.

A kanizsai tankerületben mintegy tízezer diák kap térítésmentesen tankönyvet, mondta el a Lokál Extrának Magyar Ferenc tankerületi igazgató. Emlékeztetett: a kilencedik osztályig mindenki alanyi jogon jut ingyenesen a könyvekhez, munkafüzetekhez, a felsőbb évfolyamokon pedig rászorultság – és igénylés – alapján kaphatnak ingyenesen tankönyveket a gyerekek: például a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapó fiatalok. Magyar Ferenc arról is beszélt, hogy a tankönyvek augusztusban rendben megérkeztek az intézményekbe, ahol válogatták, szortírozták azokat.


A tankerületben idén nyáron több mint 135 millió forintot fordítottak karbantartásra és felújításra. Szinte minden iskolában festettek, ahol pedig szükség volt rá, ott például mellékhelyiségeket korszerűsítettek. Ez az összeg két és félszer több, mint tavaly, a felét pályázati forrásból nyerte a központ.

Az első napon. Fázósan indult idén a tanév (Fotó: Gergely Szilárd)

A Nagykanizsai Szakképzési Centrumban (NSZC) is rendben elkezdődött a tanév, Bene Csaba főigazgató pedig máris egy fontos határidőre figyelmeztetett. A felnőttoktatásba e hét végéig lehet beiratkozni a tagintézményekben. Mint fogalmazott, ma már két szakmát lehet ingyenesen tanulni, 25 éves korig nappali tagozaton is, a fölött pedig esti képzésben. Ez annak is vonzó alternatíva lehet, aki gimnáziumban érettségizett, de nem vették fel egyetemre: az újbóli próbálkozásig szakmát szerezhet a NSZC-ben. Aki pedig a meglévő szakképesítésével nem talál munkát, az államilag támogatott képzésben piacképes tudást, végzettséget kaphat, ami növeli a munkaerőpiaci esélyeit.


Kanizsán – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – rendőrök és polgárőrök is segítik a biztonságos iskolakezdést. A forgalmasabb helyszíneken, az oktatási intézmények közelében szolgálnak ezekben a napokban, hogy minden gyerek épségben megérkezhessen az iskolájába.

Az első szeptemberi tanítási napon, a nyári időszakhoz képest, kissé zsúfoltabb volt a város, valamelyest lelassult a közlekedés, néhol a rekonstrukciós munkálatok is nehezítették a haladást, de a Lokál Extra tudósítóinak tapasztalatai szerint a kanizsaiak minderre felkészültek, így rendben, nyugodtan, mosolygósan indult a tanév. Az eső persze nem hiányzott, bár a diákok így talán könnyebb szívvel intettek búcsút a nyárnak…

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.