2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szolnok

Ellenőrzik a hidakat

Országszerte megkezdődött a közúti hidak átvizsgálása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint háromszázmillió forintért kötött szerződéseket százhatvanegy közúti híd fő- és célvizsgálatára – ezek között több Jász-Nagykun-Szolnok megyében található.

Megyénkben a Szolnok városi Tisza-hidat, az Abonyi úti vasút feletti hidat, a „Kolozsvári” vasútállomás feletti hidat, a törökszentmiklósi vasútállomás feletti hidat, illetve a szajoli vasút feletti bal és jobb hidat ellenőrzik. A munkálatok meghatározott időszakokban zajlanak, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák a közlekedést. A fővizsgálat már országszerte elkezdődött és ősszel el is készül.


A Tisza-hidat is ellenőrizni fogják a szakemberek

A fővizsgálat tízévenként kötelező minden híd esetében. Ezenkívül azonban félévenkénti hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Minden megyében van külön hídmérnök, aki ezekért felel. Az országos közutakon összesen 7716 híd található, melyeknek a fővizsgálatát rotációban végzik. A munkálatok során több, autópályát és autóutat átívelő hidat is ellenőriznek a szakemberek.

A genovai híd összeomlása miatt nagyobb jelentősége van az ellenőrzésnek, bár a kettő nem függ össze; a szerződéseket még a katasztrófa előtt aláírták. Az augusztus 14-én Olaszországban történt tömegbaleset okát még vizsgálják, de valószínűsíthető, hogy szerkezeti hiba okozta a hídomlást, ami 43 halálos áldozattal járt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.