EUR: 325,90 Ft
CHF: 296,65 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb XIII.kerület

Eltűnik a kommunizmus egyik épülete

Megkezdték a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága egykori székházának, a K&H Bank volt irodaháza épületének bontását. A Kádár-rendszer 1957-ben létrehozott ifjúsági szervezetének apparátusa 1980-ban költözött be a Pozsonyi út legvégén álló saját székházába.

A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség 1957-ben jött létre. A szervezet kezdetben a Kádár-rezsim mellett szilárdan elkötelezett fiatalok gyűjtőhelye volt. Később a mozgalom felhígult: a középiskolások többsége belépett a szervezetbe, ez ugyanis szinte nélkülözhetetlen volt a továbbtanuláshoz.


A földdel teszik egyenlővé a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának egykori, Pozsonyi úti székházát (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

1969-re a hivatalosan 26 ezer alapszervezetnek közel 800 ezer tagja volt, nagy többségében érdekből, kényszerből. A KISZ Központi Bizottsága (KB) a KISZ legfőbb vezető testülete volt két KISZ-kongresszus között. Tagjaiból választotta meg az intézőbizottságot és a titkárságot. A KB a KISZ központi apparátusának irányítására első titkárt és általában hat titkárt választott.

1989. április 22-én a KISZ XII. kongresszusán a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség átnevezte magát Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséggé. Ketten indultak az elnöki posztért, Nagy Imre és Gyurcsány Ferenc. Nagy Imre legyőzte Gyurcsányt és ő lett az elnök. Gyurcsányt a szervezet alelnökévé – második emberévé – választották.


1989. április 22-én megszűnt a KISZ, és még ugyanezen a napon a XII. kongresszus résztvevőiből a KISZ jogutódjaként megalakult a Demokratikus Ifjúsági Szövetség, amelynek a KISZ átadta vagyonát.
Ma már folyamatosan bontják a kommunista rendszerhez köthető, egykor modern, a korszak stílusában megépített, illetve rekvirált korábbi épületeket. A KISZ KB épületéhez hasonló sorsra jutott korábban a szintén lebontásra ítélt Köztársaság téri pártház is. Lerombolták az évek óta kifosztott, hajléktalantanyává vált Hotel Olimpiát is a Normafán, és elbontották a KISZ KB központjához közeli egykori Volga szállót is.

Kapcsolódó Cikkek