EUR: 327,38 Ft
CHF: 301,52 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Nagykanizsa

Elvennék a jövőt s a múltat is

Szepetnek szülöttére, az egykori nagykanizsai diákra emlékeztek a dél-zalai községben a Királyi Pál-emlékév részeként. A szabadságharc egyik fontos alakja kétszáz évvel ezelőtt született.

Életének fontosabb momentumait összefoglalva Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő felidézte: Királyi Pál jogászt és irodalmi újságírót a szabadságharc Széchenyi lapjánál, a Jelenkornál érte, de nem sokáig habozott, maga is fegyvert fogott a magyar szabadságért. Aztán a letenyei kerületben közfelkiáltással képviselőnek választották, később volt fővárosi és csáktornyai honatya is.


– De katonaként vagy jogászként sem habozott soha, ha a nemzet ügye harcba hívta – fogalmazott a politikus. – Volt, hogy elöljáróját ejtette fogságba, mert rájött: összejátszik az osztrákokkal, és olyanra is akadt példa, hogy olyan petíciót szerkesztett, amely miatt fővárosi főjegyzői hivatalából felfüggesztették és hűtlenségi keresetet indítottak ellene. Az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban aktív részt vállaltak a szepetnekiek, Királyi Pál innen szervezte a népfelkelést, és vezetésével a helyiek ott voltak a Muraköz felszabadításánál is. Van tehát mire büszkének lennünk és van mit megvédenünk.

Cseresnyés Péter: Van mire büszkének lennünk és van mit megvédenünk! (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter szerint ugyanis hagyományainkat, eleink büszke emlékét is veszélyeztetik azok a gyökér nélküli, felelőtlen, globalista politikusok és üzletemberek, akik el akarják venni a nemzetállamok jövőjét, el akarják venni a múltját is, amelybe kapaszkodva erős lehet egy nemzet és egy közösség.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.