2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Nagykanizsa

Elvennék a jövőt s a múltat is

Szepetnek szülöttére, az egykori nagykanizsai diákra emlékeztek a dél-zalai községben a Királyi Pál-emlékév részeként. A szabadságharc egyik fontos alakja kétszáz évvel ezelőtt született.

Életének fontosabb momentumait összefoglalva Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő felidézte: Királyi Pál jogászt és irodalmi újságírót a szabadságharc Széchenyi lapjánál, a Jelenkornál érte, de nem sokáig habozott, maga is fegyvert fogott a magyar szabadságért. Aztán a letenyei kerületben közfelkiáltással képviselőnek választották, később volt fővárosi és csáktornyai honatya is.


– De katonaként vagy jogászként sem habozott soha, ha a nemzet ügye harcba hívta – fogalmazott a politikus. – Volt, hogy elöljáróját ejtette fogságba, mert rájött: összejátszik az osztrákokkal, és olyanra is akadt példa, hogy olyan petíciót szerkesztett, amely miatt fővárosi főjegyzői hivatalából felfüggesztették és hűtlenségi keresetet indítottak ellene. Az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban aktív részt vállaltak a szepetnekiek, Királyi Pál innen szervezte a népfelkelést, és vezetésével a helyiek ott voltak a Muraköz felszabadításánál is. Van tehát mire büszkének lennünk és van mit megvédenünk.

Cseresnyés Péter: Van mire büszkének lennünk és van mit megvédenünk! (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter szerint ugyanis hagyományainkat, eleink büszke emlékét is veszélyeztetik azok a gyökér nélküli, felelőtlen, globalista politikusok és üzletemberek, akik el akarják venni a nemzetállamok jövőjét, el akarják venni a múltját is, amelybe kapaszkodva erős lehet egy nemzet és egy közösség.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.