EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,12 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

Emelkedett a földrengés áldozatainak száma Japánban

Tizenhatra emelkedett hivatalos adatok szerint a Japán északi részén fekvő Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma, a rengés okozta földcsuszamlásokban 26-an eltűntek – közölték pénteken a hatóságok.

Japán tisztségviselők legkevesebb 366-ra teszik a sérültek számát, köztük öt állapota súlyos. A rendőrség, tűzoltóság és az önvédelmi haderő (hadsereg) emberei gépekkel és kézi erővel kutatnak a romok között a túlélők után, ahol Acuma településen, ahol a földcsuszamlás számos házat eltemetett. Minden eltűnt személy idevalósi – derült ki a kormány közleményéből.


Hokkaidón szombaton is heves esők várhatók, a japán meteorológiai szolgálat újabb földcsuszamlások előfordulására figyelmeztetett, és arra is, hogy újabb, hasonló intenzitású rengések lehetnek a régióban.

Csütörtökön 6,7-es erősségű rengés rázta meg Hokkaidó szigetét. Megszakadt hárommillió háztartás áramellátása. A földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – a japán meteorológiai adatai szerint.


A sziget felén azóta 1,5 millió háztartásba visszatért az áram, további egymillióban várhatóan még a nap folyamán kapcsolódhatnak rá a hálózatra, de még egy hétig is eltart mire minden visszatér a régi kerékvágásba. Szeko Hirosige ipari miniszter felszólította azokat az intézményeket és háztartásokat, ahol már van áram, hogy amennyire lehet, takarékoskodjanak az elektromos energiával.

A katasztrófa után közvetlenül 42 700 háztartásban szűnt meg a vízellátás, azóta ez a szám már 38 300-ra csökkent. Sok helyen hosszú sorok alakultak ki a sürgősségi vízellátó helyeken. A tárca arról is beszámolt, hogy 376 kórházban továbbra sincs áram, 82-ben pedig víz sem.

A közlekedés lassan helyreáll a régióban, a vonat- és a légi közlekedés a nap folyamán indul be újra – derült ki a hatósági tájékoztatókból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erősödnek a V4-ek!

  Erősödnek a V4-ek!

  A visegrádi országok, köztük Magyarország erősödése érezhető az Európai Bizottság összetételének alakulásában – mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 • Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Bevándorláspárti bosszúállók mindent megtesznek Magyarország ellen az új Európai Parlamentben, és erről szól a hétfői brüsszeli meghallgatás is – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 • Európa meggyengült Juncker alatt

  Európa meggyengült Juncker alatt

  Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.