EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Miskolc

Emlékkoncert a Gárdonyiban

A 2014 óta működő miskolci JAM Republic Cover Band sok helyi és környékbeli rendezvényen lépett már föl. Szeptember 14-én a Gárdonyi parkban játszanak legközelebb egy Bódi László – Cipő -emlékkoncerten, ahol az egykori Republic alapító tagja, Tóth Zoltán is fellép vendégként. Vele beszélgettünk borsodi kötődéseiről és a Cipő 2013-as halála utáni zenei tevékenységéről.

Szikszón születtem, de boldogkőváraljainak vallom magam. Tokajban és Miskolcon jártam gimnáziumba, első zenekaraim is itt, ezekben az időkben alakultak. Cipő halála után úgy döntöttem, hogy nélküle a Republic nevű zenekarral nem lépek föl. 2013-ban megjelent egy szólólemezem Húsvéti hó címmel, azon olyan dalok is szerepeltek, amelyek csírái még a Republic-időszakban születtek. Ezeket nem akartam veszni hagyni, és felénekeltem őket magam, illetve korábban volt egy Cipővel már felvett dalunk, azt is ezen jelentettem meg emlékezett vissza Tóth Zoltán.


Ezt követően instrumentális, ének nélküli albumai jelentek meg A bolhapiac tündérei címen – ennek első és második része is volt –, mostanában pedig leginkább szimfonikus zenéket ír.

– Korábban is bennem volt ez a zenei vonal, de ha úgy vesszük, 2013 óta több szabadidőm van, így tudtam ezekben kiteljesedni. Ez már nem pop-rock zene, és bizonyos részeiben magától a tonalitástól is elkanyarodik. Egy egészen másfajta komponálási technikát viszek benne, ami a homofón zenétől más irányokba próbál kitekinteni – mondta el a zenész.


Tóth Zoltán gitáros a Republic egykori alaptó tagja

Zoli a JAM Republic vendégeként már két alkalommal is fellépett, örömmel tett eleget a megkereséseknek, most a Gárdonyiban lesz a harmadik ilyen szereplése velük.

– A JAM-nek az a jellegzetessége, hogy igyekeznek az eredetihez vagy ahhoz leginkább hasonló módon játszani a Republic főként koncertorientált „hangosabb” dalait. Természetesen nem nehéz beilleszkednem a programjukba. Egyébként nekem is van egy zenekarom, ahol régi Republic-műsort játszom, a zenei életemnek a hangszeres-szimfonikus világ mellett ez jelenti a másik felét  – árulta el a gitáros, majd hozzátette: a dal műfajhoz jelenleg ez jelenti a kötődését, 300 hajdani szerzeményből játszhat, és ez bőven elég neki.

– Most a Gárdonyiban jelen leszek a produkció egy nagyobb részében, énekelni és gitározni egyaránt fogok, több dalban gyakorlatilag a régi zenekaros szerepemet hozom. Annyit elmondhatok a srácokról, hogy nagyon őszintén és szeretetteljesen gondozzák a Republic és Cipő emlékét, pontosan ezért vagyok időnként nagy örömmel velük és közöttük. Szimpatikus az a tiszteletteljes hozzáállásuk, amellyel a múlt felé fordulnak – hangsúlyozta Tóth Zoltán.

A Jam Republic zenekar gondozza a Cipő emlékét

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.