2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Külföld

Épphogy kiengedték a börtönből újabb húsz nap elzárásra ítélték

Újabb húsz nap elzárásra ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust még aznap, hogy hétfőn kiengedték egy moszkvai különleges fogva tartási központból, ahol éppen letöltötte 30 napos “adminisztratív letartóztatását” a nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

Navalnij alighogy kilépett a fogva tartási központból, a hatóságok hasonló címen ismét őrizetbe vették, a büntetés-végrehajtási intézmény bejáratától egyenesen egy autóbuszba kísérték. A hatóságok szerint az ellenzéki ismét megsértette a megmozdulások szervezésére vonatkozó előírásokat, de ezúttal azzal a kitétellel, hogy a megmozdulások testi sérülést vagy anyagi kárt okoztak.


Az adminisztratív törvénysértésekről rendelkező törvénykönyvnek ezt a cikkét, amely büntetőügy kezdeményezésének alapja, még nem alkalmazták Navalnij ellen. A törvénysértésért 100 ezertől 300 ezer rubelig (420 ezer – 1,26 millió forint) terjedő pénzbírságot, 200 órányi közmunkát vagy 20 napi adminisztratív letartóztatást lehet kiszabni.

Szeptember 9-én – a polgármester-választás napján – Moszkvában mintegy kétezren tűntettek nem engedélyezett megmozduláson a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A tiltakozóakció során a rendőrök két embert hatósági személy elleni erőszak címén vettek őrizetbe.


Navalnijt augusztus 25-én az orosz fővárosban január 28-án megtartott tiltakozás miatt börtönözték be 30 napra, vagyis a szeptemberi incidens idején nem volt szabadlábon.

A politikus ezt megelőzően utoljára májusban került rács mögé, 30 napra, nem engedélyezett tüntetés szervezése címén. Navalnij május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt Nem cárunk ő nekünk! jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust hasonló indoklással korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

A 42 éves Alekszej Navalnij – aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt – a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idei márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság – függőben lévő büntetéseire hivatkozva – nem volt hajlandó jelöltként nyilvántartásba venni.

Kapcsolódó Cikkek