2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Szombathely

Épül-szépül Szombathely

Az utak rendbetétele, a romkert és a képtár felújítása, a fedett uszoda bővítése csak néhány azok közül a fejlesztések közül, amelyek megvalósítása folyamatban van Szombathelyen. Az uniós és állami források mellett az önkormányzat saját erejéből is jelentős összegeket fordít beruházásokra. A részletekről Illés Károly alpolgármestert kérdeztük.

Illés Károly alpolgármester Fotó:CSG

– Több mint 17 milliárd forintot nyert a város fejlesztésekre a Területi és Operatív Programban. Ezt az összeget teljes egészében felhasználjuk ebben a ciklusban – mondta a Lokál Extrának Illés Károly alpolgármester. – Ennek köszönhetően négy óvoda és két bölcsőde épülete már megszépült, folyamatban van tíz óvoda és két bölcsőde felújítása. Az Óperint városrészben, a Szigligeti utcában befejeződött a Táncsics Mihály utca és a Brenner Tóbiás körút közötti szakasz teljes körű rehabilitációja, 25 szociális bérlakást tesznek rendbe és többek között a Szalézi tér is megújul – sorolta. Szintén uniós segítséggel ősszel elkezdődnek a kerékpárút-építések, és hamarosan nekilátnak a Sportliget renoválásának, továbbá tervezési szakaszba lépett a képtár, a romkert és a víztorony ügye.


Wellness-központtal bővülne az uszoda Fotó:szombathely.hu

A Modern Városok Programban és a Szent Márton Terv második ütemében jelentős kormányzati támogatásra is számíthat Szombathely. – A fedett uszoda továbbfejlesztése magában foglalja a létesítmény energetikai korszerűsítését, továbbá a családbarát wellnessközponttal való bővítését – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette: az ősz folyamán elkészülnek az engedélyes és a kiviteli tervek is a 86-os út megújításáról, e szerint kétszer két sávon lehet majd eljutni Körmendig. Az állam támogatásának köszönhetően már a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. előtt van a 87-es út elkerülőjének kialakítása, és a régészeti feltárásokkal megkezdődött a dozmati víztározó építése.

A Szigligeti utca egyik fele már megújult Fotó:CSG

Az önkormányzat saját forrásból út-, járda- és kerékpárút-építésekre és -javításokra, új parkolók létrehozására, valamint a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésére költ a legtöbbet. – Folyamatosan dolgozunk a közlekedési gondok enyhítésén. Ami már biztos, hogy lámpás forgalomirányítás lesz a Zanati út és Varasd utca kereszteződésében, valamint a Vépi út, a 86-os és a 87-es utak találkozásánál lévő körforgalomban gyalog- és kerékpárút épül. A Felsőőr utcában, a Király utcai tömbbelsőben és a Bem József utca 10. szám mögötti zöldterületen parkolóhelyeket alakítanak ki – fűzte hozzá Illés Károly alpolgármester. Szólt arról is, hogy a szakemberek felülvizsgálták a Rohonci út–Bartók Béla körút kereszteződését. E szerint mégsem lesz körforgalom a helyszínen, helyette kiszélesítik az utakat és áthangolják a jelzőlámpás rendszert, viszont körforgalom kerül a Nárai utca–Brenner Tóbiás körút csomópontba a Bagolyvár mellett.


Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.