EUR: 317,73 Ft
CHF: 280,72 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Erősödik a kelet-közép-európai együttműködés

Erősödik a kelet-közép-európai együttműködés, Magyarország, Lengyelország, Ukrajna és Szlovákia aláírta a Kárpátok Régió Stratégia létrehozásáról és kidolgozásáról szóló szándéknyilatkozatot – hangsúlyozta szerdán a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon résztvevő Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: a kétéves munkával kidolgozott stratégia a versenyképesség, a környezet- és erőforrás-hatékonyság, a közlekedési és digitális infrastruktúra, valamint az intézményi együttműködés fejlesztésével jelentősen elősegítheti a régió fejlődését. A tervek szerint a programban 8 ország, köztük unión kívüliek is részt vesznek majd. Csehország, Románia, Moldova és Szerbia részvételével bővül majd a kezdeményezés. Románia a szerdai tanácskozáson és egyeztetésen már részt vett – mondta.


A tárcavezető kifejtette: a következő időszakban konkrét fejlesztési programokat dolgoznak majd ki. Ezek között a vasút-, és úthálózat-fejlesztéseket, a digitális átalakulást célzó fejlesztéseket emelte ki, amelyek az országokat gazdaságilag versenyképesebbé teszik. Reményeik szerint a programok megvalósításában a nemzeti forrásokon túl európai uniós források, intézményi források, vagy magánforrások is szerepet játszhatnak majd.

Az aláíráson és a megbeszélésen részt vett az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főigazgatója is, aki jelezte: látnak arra lehetőséget, hogy a Kárpátok stratégiai programja uniós támogatást kaphasson – mondta.


Varga Mihály rámutatott, a stratégiával szorosabbá válhat a térség integrációja, emellett további együttműködési lehetőséget teremt a visegrádi és a közép-kelet-európai országoknak. A térséget érintő, már meglévő stratégiákkal és együttműködési kezdeményezésekkel, főként a Duna Régió Stratégiával és a Kárpátok Keretegyezménnyel való szoros együttműködés ugyanakkor elengedhetetlen – tette hozzá.

Varga Mihály a magyar gazdaság mutatóiról szólva megjegyezte: az együttműködésnek jó alapot ad, hogy Magyarországon versenyképességi fordulat zajlik, a gazdaság 4 százalék feletti ütemben bővül, nőnek a beruházások, csökken az államadósság és kiszámítható a gazdasági környezet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.