EUR: 327,56 Ft
CHF: 301,78 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Külföld

Erősödnek a svéd migránsellenes erők

Győztes pozícióba kerültek a kutatások szerint a Svéd Demokraták (SD) a hétvégi választás előtt. Kiszelly Zoltán politológus azonban úgy véli: a migrációellenes párt erősödése új szövetségest eredményezhet a hasonlóan gondolkodó országoknak az Európai Parlamentben.

Az Origo számolt be róla elsőként, hogy a legfrissebb felmérések szerint a vasárnapra kiírt parlamenti választás előtt a Svéd Demokraták, vagyis a migrációt ellenző párt vezet. A kormányzó, Stefan Löfven vezette szociáldemokraták történelmi mélyponton állnak: jelenleg a választók mindössze 22,1 százaléka támogatja őket, ezzel szemben az SD 24 százalékon áll. 2014-ben a szociáldemokraták 31, míg a demokraták 12,9 százalékot szereztek.


A Jimme Akesson vezette bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetnek a vasárnapi választás előtt (MTI/EPA/Adam Ihse)

– Az embereknek ugyan elegük van abból Svédországban, hogy migránsbandák tombolása miatt jelentősen csökkent a közbiztonság, ugyanakkor demokratikus módszerekkel aligha zavarhatják el a migránsbarát pártokat, mivel Svédországban a baloldali és mérsékelt és jobbközép pártok 2014-ben nyolc évre szóló paktumot írtak alá, így nagykoalícióban el tudják hallgattatni a migrációellenes erőket – magyarázta a Lokálnak Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a Jimme Akesson vezette SD hibája, hogy el tudják róluk hitetni: ha hatalomra kerülnének, kiléptetnék az országot az Európai Unióból.

Svédország az elmúlt hat évben több mint 400 ezer migránst fogadott be, ezek után megugrott az erőszakos bűncselekmények aránya a nagyvárosok környékén, csak tavaly 40 ember öltek meg bandaháborúkban, amelyek rendszerint azért robbantak ki, mert a korábbi szervezett bűnözői csoportok érdekeltségeit igyekeznek megkaparintani az újonnan kialakult migránsbandák.


Svédországi forrásaink szerint a Löfven-kormány ráadásul jelentős adókedvezményt kínál a migránsokat foglalkoztató kisvállalkozásoknak, így azok „munkaerő-kölcsönzőnek” használják a munkaügyi központokat: csak arra az átmeneti időszakra alkalmaznak egy-egy migrációs hátterű munkavállalót, amíg kapják utána a kedvezményt. Őket azonban nem véglegesítik, hanem újabb „diszkontmunkásokat” vesznek fel a helyükre. Ez szinte kilátástalan helyzetet teremt az unión belüli bevándorlók számára a svéd munkaerőpiacon és lenyomja az őslakos munkavállalók bérét is.

Kiszelly úgy látja, hogy a jövő évi EP-választásokon tovább erősödhetnek a Svéd Demokraták, ez pedig újabb szövetségest jelenthet hazánknak a migránsbarát erőkkel szemben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek