2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Észak- és Dél-Korea újabb csúcstalálkozót tart még szeptemberben

Észak- és Dél-Korea megállapodott aról, hogy szeptember 18-20. között újabb csúcstalálkozót tartanak Phenjanban, és megvitatják a Koreai-félsziget atommentesítésének megvalósításához szükséges “gyakorlati lépéseket” – közölte csütörtökön phenjani tárgyalásait összegezve egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő. Ugyanő beszámolt arról, hogy rajta keresztül Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető üzenetet küldött egymásnak.

Kim Dzsong Un “megerősítette elkötelezettségét” a Koreai-félsziget “teljes atommentesítése mellett”, és kifejezte, hogy kész ennek érdekében szoros együttműködést folytatni Dél-Koreával és az Egyesült államokkal – mondta újságíróknak Szöulban Csung Ui Jong nemzetbiztonsági tanácsadó egy nappal azután, hogy Phenjanban találkozott az észak-koreai vezetővel.


A Trump és Kim közötti üzenetváltásról a tanácsadó azt mondta: az észak-koreai vezető levelében valószínűleg arra kéri az amerikai elnököt, hogy újítsák fel a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásukat.

Az észak-koreai vezető azt mondta Csungnak: töretlenül bízik az amerikai elnökben, és soha nem mondott róla rosszat, még a legmagasabb rangú tanácsadóinak sem. Kifejezte abbéli reményét, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok véget tud vetni 70 éve tartó ellenségeskedésének, és “a kétoldalú kapcsolatok javítása révén Trump első elnöksége idején – tehát 2021 januárjáig – meg tudják majd valósítani a Koreai-félsziget atommentesítését” – mondta Csung Ui Jong.


Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump augusztusban váratlanul visszavonta külügyminisztere, Mike Pompeo phenjani látogatását, mert nem volt megelégedve azzal, amennyit Észak-Korea tett az atomfegyver-mentesítés folyamatában, a tanácsadó a következőket mondta: Kim Dzsong Un sajnálatosnak nevezte, hogy az amerikai elnök így vélekedik, mert szerinte hazája jelentős lépéseket tett ezen a téren.

Észak-Korea már nem képes nukleáris kísérletet végrehajtani, mert májusban felszámolta egyetlen kísérleti telepét. Sajnálatos az is – mondta az észak-koreai vezető -, hogy erőfeszítéseit nem veszi komolyan a nemzetközi közösség.

Mun Dzse In dél-koreai elnök azért menesztett küldöttséget szerdán az észak-koreai fővárosba, hogy egyeztessék az idei harmadik Korea-közi csúcstalálkozó időpontját és napirendjét, és feloldják a Washington és Phenjan közötti tárgyalásokon az északi nukleáris program felszámolásának kérdésében beállt patthelyzetet.

A felek még augusztus 13-án állapodtak meg abban, hogy Mun Dzse In és Kim Dzsong Un újabb csúcstalálkozót tart, ezúttal már Phenjanban. Ez idén a harmadik találkozó lesz közöttük, az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborút nem békeszerződés, hanem fegyverszüneti megállapodás zárta le, amelyet Észak-Korea, a Phenjant segítő kínai önkéntes haderő és a Szöult támogató, főleg amerikai ENSZ-csapatok írtak alá. Békeszerződés hiányában a felek jogilag ma is hadban állnak egymással.

Az észak-koreai állampárt lapja, a Rodong Szinmun megismételte csütörtökön Phenjan azon követelését, hogy az Egyesült Államok azonnal egyezzen bele a koreai háború végének kinyilvánításához, a júniusi szingapúri amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón született megállapodással összhangban.

“Az Egyesült Államoknak nem szabad ragaszkodnia ahhoz, hogy a békeszerződés megkötéséhez előbb atomfegyvermentessé kell tenni a Koreai-félszigetet. A párbeszéd és a nyomásgyakorlás nem egyeztethető össze” – írta a lap.

Kapcsolódó Cikkek