2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

Évek óta élnek medvék Magyarországon

Már jóval régebben visszatelepültek a nagyvadak hazánkba, mint azt a medvékről és farkasokról szóló hírek alapján gondolnánk – tudtuk meg dr. Heltai Miklós vadgazdálkodási szakmérnöktől. 

Az idei nyár egyik slágertémája a különböző medveészlelésekkel kapcsolatos hírek voltak, emlékezetes például egy Robinak keresztelt (egyébként nőstény) állat vándorlása a szlovák határ közeléből egészen Szegedig. A minap már farkast is láttak, sőt fotóztak a Börzsönyben.


Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park

– Annak, hogy hirtelen sokasodtak meg ezek a hírek, egyrészt technikai oka lehet, hiszen gyorsul az információáramlás. Ám ezek a fajok már évekkel ezelőtt megtelepedtek Magyarországon, csak akkor még nem törte át az információ a média korlátait, vagy akik akkor észlelték ezeket a fajokat, nem jelezték. Európai szinten megfigyelt történet, hogy ezek a fajok elkezdtek megerősödni: állományuk és elterjedési területük is bővült – mondta el lapunknak dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének professzora.

Érdekes jelenség volt, hogy például a medveészleléseknél a többség annak szurkolt, hogy az állatokat „hagyják békén”, sokan még akkor is felháborodtak, amikor „Robit” lakott terület közelébe érve altatólövedékkel ártalmatlanították, holott például Erdélyben gond nélkül kilövik őket akár éles lőszerrel is.


A csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán kilőtt hím barna medvét (Ursus arctos) emelik egy autó csomagtartójába
MTI Fotó: Veres Nándor

– A kilövésnek is komoly szabályai vannak, tehát ez nem jelenti a faj kiirtását, hanem csak eseti megoldást. Napjainkban egy igen erős állatvédelmi szemlélet uralkodott el, amire az jellemző, hogy erőteljesen akadályozza a konfliktusos fajok (olyan fajok, amik károkat tudnak okozni az embernek – a szerk.) kezelését, bagatellizálják azok károkozó képességét vagy veszélyességét – magyarázta a professzor, aki egy érdekes társadalmi jelenségre is felhívta a figyelmet.

– Nem tartom szerencsésnek, ha jó szándékkal is, de az emberek kisfarkasokat simogatnak, medvékkel szelfiznek. Ez ugyanis azt sugallja, hogy ezek plüssállatok, amelyekkel lehet játszani. És amikor ez a helyzet valakit közvetlenül érint, mondjuk egy juhászt, akinek a birkáját megeszi a farkas, a többség nem érti, hogy mi a probléma azzal az aranyos kis állattal, amely olyan kedves, amikor simogatják – mutatott rá az ellentmondásokra dr. Heltai Miklós.

Hozzátette: ha megtartjuk ezeket a fajokat hazánkban, többé nem hagyhatjuk magukra őket, ahogy az esetlegesen  kárt elszenvedőket sem.

Kapcsolódó Cikkek