2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Veszprém

Ézsiás István jubileumi kiállítása

A szobrász- és éremművész kiállítását a Dubniczay-palotában nyitották meg szombat délelőtt. A kiállítás november 11-éig látogatható.

A kiállítás november 11-éig látogatható (fotó: Kovács Bálint)

Ézsiás István szobrász- és éremművész Amerigo Tot hatására kezdett szobrászattal foglalkozni. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, 1980-ig a veszprémi Bakonyi Múzeum munkatársa, a Központi Restaurátor és Kiállítás Rendező Osztály vezetője volt. 1986-tól 1998-ig a győri Petőfi Sándor Művelődési Központ Art Galériájának és a győri Műcsarnoknak volt a vezetője, a győri művésztelep Rába-symposion acélszobrászcsoportjában dolgozott. Veszprémben 2005–2006 között hozta létre az Európa Szoborparkot. A csaknem 40 alkotásból álló gyűjteménynek a Vetési gimnázium udvara adott otthont. Az utóbbi években műveit láthatta Caserta, Nápoly, Mantova, Miláno, Caracas művészetkedvelő közönsége. Ezúttal ismét Veszprémben nyílt tárlata.


Ovádi Péter a veszprémi kulturális életet méltatta (fotó: Kovács Bálint)

A szombati megnyitón elsőként Ovádi Péter országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. Kitért arra, hogy Veszprémet méltán nevezhetjük a kultúra fővárosának, hiszen aki kulturális eseményre szeretne menni, az bőven válogathat magának kedvére valót. Így történt ez most is, hiszen a kiállításmegnyitón hatalmas volt az érdeklődés. A képviselő hangsúlyozta: mindig nagy öröm számára, amikor veszprémi kötődésű művészt üdvözölhet.

A kiállítást Hegyeshalmi László nyitotta meg (fotó: Kovács Bálint)

A kiállítást hivatalosan Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg, aki egyébként szoros barátságban áll a művésszel, így egy igencsak elfogult és humoros – történetekkel teli – beszéddel üdvözölte a szobrászt. A mai modern kultúráról is szó esett, Hegyeshalmi László egy általa hallott hasonlattal festette le a kortárs művészet jelenlegi helyzetét: olyan, mintha úgy kellene egy úszónak világcsúcskísérletet tennie, hogy előtte az uszodát is kiássa, majd feltölti vízzel.


Némedi Lajos Pro Meritis díjat adott át a művésznek (fotó: Kovács Bálint)

Az önkormányzat Pro Meritis-díjat adományozott Ézsiás Istvánnak kiemelkedő munkássága elismeréséül, amit Némedi Lajos alpolgármester adott át a művésznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.