2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Békéscsaba

Fejlesztéssel csökkentik a lemorzsolódást

A Békéscsabai Szakképzési Centrum egy pályázat keretében közel 500 millió forint támogatást nyert el. A projekt célja, hogy csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma, a HÍD Programban és a szakképzésben tanulók alapkészségei fejlődjenek, egyszóval a szakképzés legyen még eredményesebb.

A centrum munkatársai hisznek az egész életen át tartó tanulásban, ennek egyik eszköze lehet a projekt keretében kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhely (DKA). A műhely egy olyan speciális oktatási, nyitott közösségi tér, amelyben projektalapú oktatás zajlik majd, a diákok saját ötleteik alapján bátran kísérletezhetnek, nem ipari méretekben, hanem egyedi, gyors megoldásokkal dolgoznak. A tervek szerint a 9–10. évfolyamos tanulók körében alapkészség-felmérést végeznek, és ez alapján, vegyes összetételű, 4–8 fős csoportokban fejlesztik a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok alap- és kulcskompetenciáit. A projekt során emellett tanulói életpálya-építési programok, pályaválasztási tanácsadás, mentori szolgáltatások és egyéb, a célkitűzésnek megfelelő segítőtevékenységek is megvalósításra kerülnek.


A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájában kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a következő alkotótechnológiák vannak jelen: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC-megmunkálás, varrás, famegmunkálás. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye nyitott és könnyen elérhető az intézményen belüli és az intézményen kívülről érkező tanulók számára tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, versenyek megvalósítására, tanulócsoportok foglalkoztatására, valamint oktatási és ismeretterjesztési céllal nyitott a helyi vállalkozások, partnerek, felsőoktatási intézmények számára egyaránt.

Mucsi Balázs az alkotóműhely átadásán azt emelte ki, hogy a projekt keretében rövidesen jelentős infokommunikációs fejlesztések is lesznek a tagiskolákban, egyebek mellett számítógépeket, digitális táblákat, a robotikához kapcsolódó további berendezéseket szereznek be. Emellett számtalan szakmai programot fognak szervezni mind a képzésben részt vevő pedagógusok, mind a tanulók számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.