EUR: 332,35 Ft
CHF: 303,19 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Békéscsaba

Fejlesztéssel csökkentik a lemorzsolódást

A Békéscsabai Szakképzési Centrum egy pályázat keretében közel 500 millió forint támogatást nyert el. A projekt célja, hogy csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma, a HÍD Programban és a szakképzésben tanulók alapkészségei fejlődjenek, egyszóval a szakképzés legyen még eredményesebb.

A centrum munkatársai hisznek az egész életen át tartó tanulásban, ennek egyik eszköze lehet a projekt keretében kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhely (DKA). A műhely egy olyan speciális oktatási, nyitott közösségi tér, amelyben projektalapú oktatás zajlik majd, a diákok saját ötleteik alapján bátran kísérletezhetnek, nem ipari méretekben, hanem egyedi, gyors megoldásokkal dolgoznak. A tervek szerint a 9–10. évfolyamos tanulók körében alapkészség-felmérést végeznek, és ez alapján, vegyes összetételű, 4–8 fős csoportokban fejlesztik a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok alap- és kulcskompetenciáit. A projekt során emellett tanulói életpálya-építési programok, pályaválasztási tanácsadás, mentori szolgáltatások és egyéb, a célkitűzésnek megfelelő segítőtevékenységek is megvalósításra kerülnek.


A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájában kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a következő alkotótechnológiák vannak jelen: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC-megmunkálás, varrás, famegmunkálás. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye nyitott és könnyen elérhető az intézményen belüli és az intézményen kívülről érkező tanulók számára tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, versenyek megvalósítására, tanulócsoportok foglalkoztatására, valamint oktatási és ismeretterjesztési céllal nyitott a helyi vállalkozások, partnerek, felsőoktatási intézmények számára egyaránt.

Mucsi Balázs az alkotóműhely átadásán azt emelte ki, hogy a projekt keretében rövidesen jelentős infokommunikációs fejlesztések is lesznek a tagiskolákban, egyebek mellett számítógépeket, digitális táblákat, a robotikához kapcsolódó további berendezéseket szereznek be. Emellett számtalan szakmai programot fognak szervezni mind a képzésben részt vevő pedagógusok, mind a tanulók számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.