EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Fekete Péter: A magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete

A magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár Szigetváron, a Zrínyi napok vasárnap esti zárórendezvényén.

Fekete Péter a 186. Zrínyi emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén úgy vélekedett: a küzdelmes magyar történelmet vizsgálva “hamar eljutunk arra a meglátásra, hogy emberileg alig magyarázható valóság ennek sokszor eltiport, létéért küzdő nemzetnek a fennmaradása”.


A magyar történelem küzdelmes időszakaira is kitérve a politikus hozzátette, hogy Magyarország minden veszteség ellenére nemcsak fennmaradt, de “óriásit alkotott és alkot”, miközben hatalmas értékeket ad a világnak.

“Az, hogy évezredes küzdelmek után, dacolva túlerővel, elnyomással, álnoksággal, árulásokkal, ma egy gyarapodó, erősödő országban élhetünk, kultúráját, identitását őrző nemzetállamként, a hazaszeretetnek köszönhető” – hangoztatta az államtitkár, akinek megfogalmazása szerint “a magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete”.


Szigetvár, Eger, Mohács, Buda, vagy akár a Corvin köz üzen a mai nemzedékeknek, Európának és a világnak – mondta Fekete Péter azt is hangsúlyozva, hogy “a hazaszeretet sohasem veszíthet”. Ez az erő a magyar lét titka, a magyarság öröme – összegzett.

Az államtitkár úgy folytatta, a hazaszeretet egyben felelősségvállalás, áldozathozatal, küzdés és helytállás is, továbbá naponkénti munka a nemzet gyarapodásáért, jövőjéért, biztonságáért, “ha kell, akár más nemzetek javára, segítésére és nem kárára”.

Fekete Péter szerint napjainkban ismét sorskérdés a nemzetállamok léte, keresztény hit és kultúra, valamint az országhatár védelme, a magyarság megerősödése. Beszéde zárásaként, hallgatóságát biztatva úgy fogalmazott: “fogadjuk szívünkbe ősi örökségünket, a hazaszeretet megtartó erejét , örömét és felelősségét, főt hajtva Szigetvár hősei, Zrínyi Miklós és vitézeinek hűsége előtt”.

Vass Péter, Szigetvár független polgármestere a Zrínyi napok programjainak tapasztalatait értékelve azt mondta: a rendezvények mind minőségében, mind mennyiségében méltóak voltak a város hőséhez.

A koszorúzással véget ért emlékünnepségen közreműködött Moravetz Levente színművész, Varga Miklós énekes, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Csáktornyai Zrínyi Gárda, a Szigetvári Zrínyi Gárda és a Zrínyi-vitézek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szakértő: Új fegyverkezési hullám kezdődik

  Szakértő: Új fegyverkezési hullám kezdődik

  Új fegyverkezési hullám kezdődik, a hadászati támadóeszközök fejlesztése mellett a légvédelmi rendszereket is modernizálni kell – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 • Mentőöv program a Balatonon a vízi balesetek megelőzéséért

  Mentőöv program a Balatonon a vízi balesetek megelőzéséért

  A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni település strandjainak bejáróinál a vízi balesetek megelőzéséért, a szakmai összefogással született Mentőöv program keretében – erről sajtótájékoztatón számoltak be a prevenciós program megalkotói szombaton Balatonlellén.

 • Súlyos vízválság fenyegeti a Földet

  Súlyos vízválság fenyegeti a Földet

  Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.