2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb

Félre a legyintéssel!

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a turizmus világnapját. Nem lesz ez másképp idén sem. Legyinthetnénk erre, persze, hogy már megint egy megfoghatatlan „világnap”, ami csak pénzszórásra jó, de ha egy iciripicirit is utánajárunk, láthatjuk: ez egyáltalán nem így van.

Már csak azért sem, mert ennek a napnak a nemes célja – felhívni a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára, politikai, kulturális, gazdasági és társadalmi értékeire – mellett, bizony, erős gazdasági üzenete is van. Nem véletlen, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (ahol azért több száz ezer fővárosi vállalkozás „mozog”) csatlakozott elsőként – a főváros értékeit bemutató városnéző programokkal – a hazánkban 2011 óta megjelenő rendezvénysorozathoz, hiszen nemcsak a turisták érdekeit, hanem a turisztikai vállalkozások, a turisztikában dolgozó munkavállalók szempontjait is figyelembe kell venni egy ilyen volumenű eseménynél. 2016 óta az esemény fővárosi koordinátora a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), amely számos ingyenes programot kínált és kínál. 2018-ban pedig az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy a World Tourism Day házigazdája Magyarország, pontosabban Budapest lesz. Hazánk számára különösen értékes, hogy a központi rendezvénynek Budapest adhat otthont, mivel a hazai turizmus szereplői és a belföldi desztinációk nemzetközi szakértői közönség előtt mutatkozhatnak be, és alkalmuk nyílik szakmai kapcsolatok kialakítására.


Fotó: Lokál-Archivum

Mert hozzánk szeretnek jönni, és ez egy ragyogó lehetőség arra, hogy erősítsük a „Magyarország és Budapest biztonságos és vonzó turisztikai célpont” képet, ami könnyen elérhető a világ valamennyi részéből, és fejlett infrastruktúrával, világszínvonalú szolgáltatásokkal várja a turistákat és a konferencia résztvevőit. Egyre nagyobb és láthatóbb felkiáltójel vagyunk a nemzetközi turisztikai térképen.

Megint lesznek – a BKIK Kereskedelmi Tagozata és a BUM Bevásárlóutca Menedzsment szervezésében – a nyílt naphoz köthető séták, épületbejárások, múzeum- és galérialátogatások, hajózások és fürdőzések, amelyek esztendők óta rendkívül sikeresek. De nemcsak ez garantálja a hangulatot, hanem az a három turnus is, amelyen egy régi Ikarus kabrió buszból lehet lehet megnézni a fővárost a BFTK jóvoltából. Ráadásul a nyílt naphoz idén először hét gasztrohely is csatlakozott, ahol kedvezményekkel, ajándékokkal várják a látogatókat.


Azaz évről évre bővül a kínálat. Ráadásul a korral is lépést tartanak, hiszen az idei világnap fő témája a digitális turizmus.

Ezek ismeretében legyintsen valaki…

Kapcsolódó Cikkek