2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb X.kerület

Felszámolják az összes földutat

Ha minden jól megy, 2020-ra eltűnik az összes földút Budapesten. Elindult ugyanis a Budapesti Útépítési Program, amelynek keretében leaszfaltozzák a nagyjából 300 kilométernyi földutat a fővárosban. A beruházást miniszteri biztosként Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő irányítja.

– Mi indokolta a program elindítását, és milyen célokkal vágnak neki a munkának?
– Az a célunk, hogy 2022-ig minden budapesti és agglomerációs települési belterületi földút esetében az aszfaltburkolat és a jogszabályok által feltételként előírt csapadékvíz-elvezetés biztosított legyen.


Szatmáry Kristóf képviselő irányítja a programot (Fotó: Keresztesi Balázs)

Lehet, hogy meglepően hangzik, de Budapesten a lakosság több mint egynegyede él és közlekedik földes utcákban. 2010 óta a kormány, a fővárosi önkormányzat, a kerületi önkormányzatok és az agglomerációs települések önkormányzatai jóvoltából számos fejlesztés valósult meg, amely élhetőbbé tette Budapestet és a környező településeket. Ezt a munkát folytatjuk most. A feladatot nagyságrendje miatt az érintett kerületek és települések önállóan rövid távon nem tudják megoldani, ezért vált szükségessé a kormány fellépése.

Nagyjából 300 kilométernyi földút van még Budapesten

– Az új kormányzati ciklussal ez egy újabb feladatot jelent, mindamellett, hogy a XVI. kerületet képviseli az Országgyűlésben.
– Igen, de Gulyás Gergely miniszter úr felkérését és ezzel a pluszmunkát örömmel fogadtam el. A két feladat pedig elég szorosan összefügg, úgy is fogalmazhatnék, hogy jelen helyzetben az egyik következik a másikból. Kertváros külső kerületként a leginkább érdekelt településrészek között van, hiszen nálunk is több ezer család szembesül nap mint nap a földutakkal együtt járó problémákkal. Ezt érzékelve több mint egy évet dolgoztam azon néhány fővárosi képviselőtársammal, hogy erre a programra a kormánytól forrásokat szerezzünk. Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy a miniszter úr rám gondolt, amikor azt a személyt kereste, aki koordinálhatja a projektet. A szándék komolyságát jelzi, hogy az Országgyűlés 10 milliárd forintot már meg is szavazott, így nekiállhatunk ennek a nagyszabású munkának. Jómagam a Budapesti Útépítési Program vezetőjeként azon leszek, hogy 2022-ig valamennyi budapesti és agglomerációs települési belterületi földutat leaszfaltozzuk, illetve az ehhez szükséges forrásokat előteremtsük. Már önmagában ez egy olyan megtisztelő feladat, amelyet az ember a legjobb tudása szerint igyekszik elvégezni.


Kapcsolódó Cikkek