2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Veszprém

Felvillanyozó találmányokat próbálgatnak

Elektromos járműveket és közösségi árammegosztást tesztelnek a következő napokban Veszprémben. A múlt héten mutatta be közös projektjét a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) és a Servo Movement a Bagolyvár utcai parkolóháznál.

A két cég együttműködésében szeptember 17. és október 17. között nyilvános elektromos töltőket és saját fejlesztésű villanyrobogókat, elektromos kerékpárokat tesztelnek városunkban.


Elektromos járműveket is tesztelnek a városban (fotó: Szalai Csaba)

A Servo Movement által kifejlesztett töltőpontokat hét helyszínen (Agóra, Egyetem A épület, Városháza, Fricska, Aréna, Oliva Hotel, bagolyvári parkolóház) telepítették a városban, ezeket a következő egy hónapban bárki ingyenesen kipróbálhatja. A panelekre nemcsak elektromos járműveket, hanem bármilyen konnektorról vagy USB-n keresztül tölthető eszközt csatlakoztatni lehet. Csapó Balázs, a cég alapítója elmondta, hogy egy közösségi finanszírozási modellben képzelik el a terminálok működtetését, a bevételt pedig a karbantartó Servo, az üzemeltető VKSZ és az eszközt árammal ellátó épület tulajdonosa között osztanák fel.

Csapó Balázs mutatta be a kísérleti fázisban lévő eszközöket (fotó: Szalai Csaba)

De nem csak ezeket a kísérleti fejlesztéseket próbálgatják. A kiválasztott tesztelők (a csapatot más-más életkorú és életmódú emberekből állították össze) elektromos rollerekkel és kerékpárokkal járják a város útjait. A járművekbe épített rendszer rengeteg adatot tárol el a jármű mozgásával, a tesztelők szokásaival, a forgalmi körülményekkel kapcsolatban, ezek az adatok pedig fontos támpontok lesznek a járművek további fejlesztéséhez.


Az Európai Mobilitási Héten azonban nem csupán a szakemberek mutatták meg, mit gondolnak a környezetbarát közlekedésről. A Városháza aulájában általános iskolások rajzaiból nyílt kiállítás. A közlekedéssel kapcsolatos rajzpályázatra összesen 108 alkotás érkezett.

108 alkotás érkezett a rajzpályázatra (fotó:Szalai Csaba)

Jól látszik, hogy a fiatalok ismerik a legújabb közlekedéstechnológiai megoldásokat, mint az elektromos buszok és autók, de a képeken feltűnnek rollerek, hőlégballon és helikopterek is, a felsős korosztálynál pedig a narratíva is nagyobb hangsúlyt kap a rajzokon.

A kozmutzás diákok térplasztikát készítettek (fotó: Szalai Csaba)

Érdekes és kreatív megoldás volt a kozmutzás diákok alkotása, akik egy térplasztikát hoztak létre műanyag palackok kupakjaiból, szívószálakból és lufiból, szépen reagálva a környezetvédelem más aspektusaira is.

Az Európai Mobilitási Hét programsorozata pénteken a Stadionnál sportnappal zárult.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.