2020. április 02., csütörtök
Áron

Extra

Film készült a jubiláló Csík Zenekarról

Csík30 címmel egy 25 perces kisfilm készült az idén jubiláló Csík Zenekarról. Kiss-Stefán Mónika rendezését a YouTube-on már láthatják az érdeklődők.

„Mindig is szerettem volna filmet készíteni a Csík Zenekarról, de a forgatáson zenészként, rendezőként és rajongóként egyszerre jelen lenni nem volt egyszerű. Elsősorban azért nem, mert nehéz volt objektívan nézni a kockákat” – mondta Kiss-Stefán Mónika a film csütörtöki sajtóbemutatóján, a Fonó Budai Zeneházban.


A Csík30 című film bepillantást nyújt a népszerű népzenekar eddigi történetébe, megszólaltatja a zenekar valamennyi tagját, megmutatja őket a hétköznapokban és a koncerteken. Az alkotás egyik fontos mozzanata, amikor a rockszámok feldolgozásával az elmúlt években nagy sikert aratott Csík Zenekar felkérésre székelyföldi táncmuzsikát készít egy egyházi énekhez, egy dicsérethez.

„Az egyházi zene eddig az adventi időszakban, karácsonykor volt jelen az életünkben, és számunkra teljesen új volt egy szertartás részeként szolgáló zenét átírni, elpróbálni, előadni. Szabó Attilának volt egy jó ötlete az elkészítéshez, ami kiváló kiindulópont volt” – fogalmazott Csík János a zenekarvezető, hegedűs, énekes.


A stáb és a zenekar számos helyen forgatott, például a felvidéki Debrődön, a kecskeméti Fő téren, a jubileumi koncerten, és a Nagytemplomban is. Mint Csík János felidézte, 1988-ban éppen a kecskeméti Fő téren határozta el Kunos Tamás brácsással, hogy létrehozza a zenekart.

A Csík30 című film már megtekinthető a neten, és ősszel látható lesz az M5 kulturális csatornán, illetve a tervek szerint a Fonó egyik táncháza előtt is levetítik. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült alkotás producere Pocsai István volt.

Kapcsolódó Cikkek