2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Debrecen

Fontos a megelőzés!

Tízezer embernél vizsgálja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit a Debreceni Egyetem szeptemberben induló kutatása. A társadalmi innovációs program keretében a veszélyeztetetteknek speciális életmód-terápiát javasolnak majd a szakemberek.

– Sokan foglalkoznak a betegségek rizikófaktorainak megállapításával, azonban a legtöbb esetben már a beteg pácienseken. A mi kutatásunk azonban az egyetemista (18–30 év), valamint a 45 és 60 év közötti korosztálynál keresi azokat a jeleket, amelyek megelőzik egy-egy betegség kialakulását – magyarázta Szilvássy Zoltán rektor. Az egyetemen a korábbi időszakban inkább a preklinikai – kémcsövekben, lombikokban, illetve állatokon végzett – kísérletek domináltak, azonban hiányoztak az olyan magas szintű klinikai programok, amelyek az elméleti kutatásokhoz, valamint epidemiológiai felmérésekhez kapcsolódnak – fejtette ki Szilvássy. Megjegyezte: fontos, hogy az egyetem – megfelelő gyógyászati háttérrel – a lakosság érdekeit szolgáló szűréseket és vizsgálatokat végezzen.


Páll Dénes, a program szakmai vezetője, a Klinikai Központ alelnöke leszögezte, hogy a betegségek megelőzését, korai felismerését, valamint az élethossz és életminőség javítását tűzték ki célul. – Tízezer debreceni, Hajdú-Bihar megyei lakostól fogunk – szigorúan önkéntes alapon, a megfelelő hatósági engedélyek birtokában – néhány adatot megkérdezni, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire utalnak: korábbi betegségek, panaszok, szokások, szenvedélyek. Ezek alapján meg tudjuk becsülni, hogy a válaszadónak mekkora a rizikófaktora. Akiknél fokozott kockázatot találunk, azokat további vizsgálatokra hívjuk a SET-központba. Ha valakinél eltérést észlelünk, annak úgynevezett nem gyógyszeres kezelést, speciális életmód-terápiát javasolunk a fizikai aktivitás, testmozgás fokozásával, étkezési és stressztanácsadással. Cserébe azt kérjük, hogy járuljanak hozzá állapotuk követéséhez, azaz időszakosan jelenjenek meg egy-egy ellenőrző vizsgálaton – sorolta Páll Dénes.

A felmérésre kiírt egyetemi pályázatot a Szinapszis Kft. nyerte el, az adatfelvételben speciálisan a feladatra felkészített egyetemisták is közreműködnek. A kutatás szeptember elején indult, november végéig gyűjtik az adatokat az egyetemi campusok területén, valamint a város nagy cégeinek munkatársaitól. A december közepéig feldolgozott adatokat januárban értékelik az egyetemi szakemberek, hogy 2019. második felében a személyre szabott életmód-terápiák is elindulhassanak.


Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.