2019. február 17., vasárnap
Donát

Belföld

Frankfurtnak be kell vezetnie a dízeltilalmat

Frankfurtnak be kell vezetnie a korosabb dízelautók közlekedési tilalmát a wiesbadeni közigazgatási bíróság szerdai határozata szerint.

A bíróságon a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi szervezet perelte be a Hessen tartományi városok levegőjének tisztaságáért felelős tartományi kormányzatot, mivel négy nagyvárosban, köztük Frankfurtban a levegő nitrogén-oxid-tartalma meghaladta a megengedett határértéket.


A közigazgatási bíróság helyt adott a DUH keresetének. A dízel járművek közlekedési tilalmának 2019. február elsején kell életbe lépnie Frankfurtban.

A közigazgatási bíróság döntése szerint 2019. február 1-jétől az Euro 4-es dízelek, valamint az Euro 1 és 2-es benzinmotoros autók nem közlekedhetnek a védett övezetben. Jövő szeptembertől pedig az Euro 5-ös dízelekre is kiterjed a tilalom.

A tilalom Frankfurt autópályák által övezett belső területére vonatkozik majd. Nyugaton az A5, délen az A3, keleten és északon pedig az A661 autóút határolja a védett övezetet. A bíróság döntése még nem jogerős.

Németországban eddig Hamburg vezetett be tilalmat a koros dízelautók közlekedésére két útszakaszon. Stuttgartban pedig a jövő év elején lép életbe hasonló tilalom.

A dízelautók közlekedésének egyes kijelölt területekre korlátozott tilalmát a szövetségi közigazgatási bíróság korábban egy elvi döntésében a levegő tisztaságának megőrzése érdekében megengedhető intézkedésnek nyilvánította.

Kapcsolódó Cikkek

  • A casco nem váltja ki a kátyúbiztosítást

    A casco nem váltja ki a kátyúbiztosítást

    A kátyúk által a gépjárművekben okozott károkat az illetékes útkezelők csak a panaszok mintegy felében térítik meg, az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

  • Brutális baleset a 4-es főúton

    Brutális baleset a 4-es főúton

    Hat személyautó ütközött a 4-es főúton Üllőnél vasárnap reggel, a helyszíni szemle és a műszaki mentés teljes útlezárás mellett zajlik – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.