2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Zalaegerszeg

Göcseji mesetár

Mesekönyv készül a Göcseji Falumúzeumban; a skanzenben játszódó történetekből összeállított könyv, a Göcseji mesetár célja az, hogy közelebb hozzák a gyermekekhez a tájegység múltját. A könyvet többségében a nyári táborokban született színes gyermekrajzok illusztrálják, a kiadvánnyal a fiatalabb korosztály is jól tájékozódhat majd a helyszínen. A meséket Balaton László, a múzeum munkatársa álmodta meg, az írónak eddig a Deák-Kert irodalmi-kulturális portálban, illetve a Kolozsvári Helikon folyóiratban jelentek meg novellái. Erről a feladatról azt vallja, hogy nagy kihívás volt, de örömmel vállalta. Meséiben, elmondása szerint, kicsit idealizálva jelenik meg a göcseji életmód, legtöbb történetét a kicsikhez szólva írta, ám vannak, amelyek a nagyobbakat és a felnőtteket is megérintik majd. A tervek szerint a kiadvány karácsonyra jelenik meg, addig azonban elő kell keríteni a szükséges anyagi forrást. Varju András falumúzeumi osztályvezető véleménye az, hogy a múzeumoknak egyre inkább feladatuk a társadalmi szerepvállalás, de a nonprofit vállalkozásban megálmodott kiadvány elkészüléséhez – amelyhez körülbelül másfél millió forintra lenne szükség – a közösség támogatását is szeretnék kérni. A mesekönyv elsődleges célcsoportja a nehéz körülmények között élő gyermekek, akik ingyenesen hozzájuthatnak majd, míg a tervek szerint az alkotók és a támogatók tiszteletpéldányt kapnak. A beérkezett rajzokat várhatóan kiállításon is megtekintheti a közönség. A támogatásokat a Göcseji Múzeum számlaszámán várják: OTP 11749008-15433114-10170001.

 

 

Gyermekrajzok illusztrálják majd a mesekönyvet

Kávási ház

Gyermekrajzok illusztrálják a könyvben a meséket

Gyermekrajzok illusztrálják a könyvben a meséket

Göcseji Falumúzeum, a képen a Zala holtága

Göcseji Falumúzeum

A Hencz malom a múzeum egyik látványossága

Zalalövői hosszúház

Zalalövői hosszú ház, vajon benne lesz a mesékben?

A gyermekrajzok többségét, az ott táborozó gyermekek készítették

A gyermekrajzok többségét, az ott táborozó gyermekek készítették

Göcseji Falumúzeum, képünkön a Hottói kovácsműhely látható ,a könyvben a mesék a Göcseji Falumúzeum portáin játszódnak majd

Balaton László igényes írásait a mesék által ihletett gyermekrajzok illusztrálják majd

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.